Netanyahu hekelt Zweedse minister Margot Wallström

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström, blunderde afgelopen vrijdag alweer, toen ze Israël bekritiseerde voor buitengerechtelijke executies van Palestijnse terroristen. Toen een Zweedse parlementariër haar vroeg, waarom ze weigerde ‘Palestijnse daden van geweld’ tegen Israëli’s te veroordelen, antwoordde ze dat de Israëlische reacties ‘disproportioneel’ zijn en neerkomen op ‘buitengerechtelijke executies.’

Premier en Minister van Buitenlandse Zaken Netanyahu volgde het nieuwe harde Israëlische beleid tegen Europese landen die discriminatie van Israël steunen, en belde zondagavond de Zweedse premier Stefan Löfven om zijn bezorgdheid over de opmerkingen van minister Walström te uiten.
‘Dit is de tweede keer dat zij over Israël spreekt en uitspraken doet die voor ons onaanvaardbaar zijn, en niet waar zijn’, zei hij tegen Löfven. Hij wees Löfven ook op het feit, dat Walström dergelijke opmerkingen niet had gemaakt toen in Parijs en San Bernadino terroristen waren gedood.

In zijn toespraak tot het Israëlische kabinet drukte Netanyahu zich nog explicieter uit: ‘Ik veroordeel deze schandalige opmerkingen van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken. Haar verklaring ‘is schandalig, onwerkelijk, brutaal, en staat los van de realiteit. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken suggereert, dat de Israëlische burgers hun nek moeten aanbieden aan moordenaars die hen met hun messen zouden willen steken.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voegde er aan toe, dat Israëlische burgers en beveiligingspersoneel het recht hebben om zich te verdedigen: ‘Israëlische burgers hebben te maken met terrorisme, dat wordt aangewakkerd door onverantwoordelijke en onjuiste verklaringen [zoals die van minister Walström].’

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken heeft al eerder schandalige dingen gezegd over Israël. Afgelopen oktober tweette zij: ‘escalerend geweld in Jeruzalem. Aanvallen op burgers onaanvaardbaar. Breng de daders voor het gerecht. Leiders moeten verantwoordelijk handelen.’ Het is onnodig te zeggen dat ze met zowel ‘burgers’ als ‘daders’ de terroristen bedoelde, die proberen om Israëli’s te doden met messen en auto’s.

Op 13 november, na de reeks aanvallen in Parijs, legde ze een relatie tussen de Palestijnse situatie en dit moslimterrorisme en suggereerde, dat het doden van Israëli’s een wanhoopsdaad is. Dit werd door velen begrepen als het legitimeren van de islamitische terreur, niet alleen in Israël, maar ook op Europese bodem.