Samir Kuntars dikke buik en doctorstitel

‘Samir Kuntar heeft de Israëlische gevangenis verlaten met een buikje en een doctorstitel, terwijl de Syrische gevangenen van de honger sterven,’ schreef de Druzen televisiepresentator Faysal el Qassam van de Arabische tv-zender Al-Jazeera op zijn Facebook-pagina.

Qassam toonde ook twee foto’s: van een Syrische gevangene die er uitgehongerd uitziet, en van een welgedane Kuntar in een Israëlische gevangenis.

Daarmee benadrukt Qassam het tegenovergestelde van wat Arabische Knessetleden Israël vaak verwijten, namelijk dat het Palestijnse gevangenen onmenselijk behandelt. Qassam prijst Israël zelfs voor de behandeling van gevangenen in vergelijking met de Arabische gevangenissen.

Qassam deed zijn uitspraken na de eliminatie van Kuntar in Syrië. Zeven jaar geleden werd de Druzen-terrorist, als onderdeel van een uitwisseling van gevangenen, vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis. Maar verschillende Druzen, geestelijke leiders en politici in Israël en in de omringende landen, betoonden in het openbaar hun volledige instemming met de doden van Kuntar. ‘Een Druzen-terrorist past niet in ons volk’, benadrukten enkelen van de Druzen in het land.

Qassams artikel ontving meer dan 10.000 likes, honderden reacties, en werd duizenden malen gedeeld. De meesten bekritiseerden de Syrische regering onder Bashar el-Assad en de sjiitische terreurorganisatie Hezbollah heftig. ‘In hun retoriek pleiten ze voortdurend voor de vernietiging van Israël, maar feitelijk vernietigen ze hun eigen volk’, schreef een van de velen.
Een andere volger bekritiseerde Qassam voor zijn verborgen steun aan Israël en adviseerde hem een ​​bezoek aan de psycholoog.

De achtergrond voor deze publicatie is niet alleen de diepe kloof tussen de soennitische landen zoals Qatar, Saoedi-Arabië en Egypte en de sjiieten in het Midden-Oosten, zoals Iran, Syrië (de Alawieten zijn een splintergroep van de sjiieten) en Hezbollah. Door deze onderlinge haat in de islam voelen sommigen zich gedrongen tot meer begrip voor Israël, om de anderen slecht te laten lijken.

Reacties van de sociale netwerken in de Arabische wereld laten zien, dat de Arabieren zeer verheugd zijn over het doden van Samir Kuntar. Want naast degenen die hem eren als martelaar, veroordelen veel Arabieren Kuntar als moordenaar en terrorist, die betrokken is geweest bij het bloedbad, dat door Bashar El Assad en Hezbollah werd aangericht onder het Syrische volk.
Via Twitter bedankte een Arabier zelfs Israél voor het doden van Kuntar, waarvoor ook hij talrijke likes en shareskreeg. In de soennitische landen toonden kranten zich meer tevreden dan in de sjiitische landen.

De Israëlische journalist Roi Kais schreef er een groot artikel over in het dagblad Ynet, waarin hij meldde, dat Kuntar aanvallen op Israël vanuit Syrië voorbereidde.