Europese regeringen mengen zich in Israëls politiek

In het buitenland raken de gemoederen gauw verhit als in Israël linkse organisaties door de regering worden bekritiseerd of zelfs politiek lamgelegd dreigen te worden. De Israëlische regering onder Benjamin Netanyahu eist meer doorzichtigheid in de financiering van buitenparlementaire organisaties.

Daarom keurde een ministeriële commissie zondag een omstreden NGO-wet goed. Voordat deze wet in werking treedt, moet hij nog een parlementaire commissie en verschillende stemmingen in de Knesset doorlopen.
De oppositie en andere tegenstanders zien in deze wet een duidelijk middel om links-georiënteerde bewegingen lam te leggen.

Wat tot deze wet leidde, was de toenemende financiering van extreem-linkse bewegingen door buitenlandse regeringen, zoals Breaking the Silence (‘Het zwijgen doorbreken’). Hierbij gaat het voornamelijk om anonieme uitspraken van vroegere militairen over vermoede overtredingen tijdens hun militaire dienst. En Europese regeringen financieren Israëlische bewegingen om hun politieke agenda in het land door te drijven en om Israël voor de wereld zwart te maken.

De Israëlische minister van Defensie, Moshe Bugi Ya’alon, benadrukte verschillende malen dat Breaking the Silence zijn verwijten binnen Israël moeten voorleggen, en niet in het buitenland. Maar Breaking the Silencewordt volgens Ya’alon door buitenlandse regeringen betaald om zijn verwijten opzettelijk in Europa te publiceren.

Volgens Israëls nationaal-religieuze minister van Justitie Ayelet Shaked (foto) moeten nu NGO’s, die meer dan de helft van hun financiële middelen van buitenlandse regeringen ontvangen, verplicht worden dat officieel te publiceren. ‘Het inmengen door andere landen in Israëls politiek is echt gevaarlijk,’ verklaarde Shaked.

Israëls vroegere minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni uitte kritiek op de nieuwe beslissing: ‘Dat is een nieuwe trend, waarbij de regering iedereen in de hoek zet die anders denkt dan zijzelf.’ Bovendien eiste Livni dat in dit geval ook de financiering van rechtse bewegingen in het land onder dezelfde loep genomen moet worden.

In tegenstelling tot linkse bewegingen ontvangen de rechtse bewegingen, die bijvoorbeeld de Joodse opbouw in de Bijbelse gebieden bevorderen, hun financiën van particuliere miljonairs in het buitenland, en niet van westerse regeringen. Daartegen is tot nog toe geen wetsvoorstel ingediend. De linkse bewegingen staan erop, dat in geval van een voor hen verplichte wettelijke transparantie, deze ook voor hun collega’s van rechts moet gelden.
Maar de Joodse miljonairs hebben evenveel recht als de Europese regeringen op de vrijheid om bewegingen in Israël financieel te steunen. Tenslotte zullen er nauwelijks Europese regeringen bereid zijn de bouw van Joodse nederzettingen in het Bijbelse hartland Judea en Samaria te steunen.