Spaanse rechter: Boycot universiteit Westbank onjuist

De anti-Israëlisch BDS-beweging heeft de gerechtelijke procedure in Spanje tegen de Israëlische Universiteit van Ariel verloren. De Boycot, Desinvesteer en Sancties-beweging en de Spaanse regering zijn door de nationale rechter veroordeeld tot een ​​schadevergoeding van € 100.000 aan de universiteit.

 In 2009 namen 15 Israëlische studenten (zie foto) van de Universiteit van Ariel, dat gelegen is op de Westbank, de zogenaamse Bezette Gebieden, deel aan een internationale architectuurwedstrijd, die werd georganiseerd door de Polytechnische Universiteit in Madrid en de Spaanse regering.

De Israëlische studenten kwamen met 20 andere kandidaten de finale. Toen mengde de BDS zich echter in de zaak, en eiste dat de Spaanse regering de Israëlische studenten zou uitsluiten van de wedstrijd op grond van het feit dat ‘ze studeren in de veroverde gebieden die behoren aan de Palestijnen.’

Omdat de Spaanse regering in de wedstrijd was betrokken, zag Spanje (een EU-lidstaat) zich gedwongen, de Joodse studenten uit Ariel weg te sturen. Volgens de EU-richtlijnen mogen Israëlische instellingen in de zogenaamde bezette Palestijnse gebieden niet deelnemen aan officiële wedstrijden in Europa.

Om dit niet een gevaarlijk precedent in Europa te laten worden, besloot de Universiteit van Ariel hiervoor BDS en de Spaanse regering aan te klagen. Na een gerechtelijke procedure van vijf jaar heeft de Spaanse rechter uitspraak gedaan ten gunste van de Joodse studenten van Ariel.

‘Ik zie dit als een bewijs dat we een kans hebben, ons legitieme recht op het internationale toneel te verdedigen, en om te winnen’, zei de Israëlische advocaat Orgad Cohen. ‘Dit is de eerste en laatste keer dat we uit een internationale wedstrijd werden gegooid.’
Voor BDS in Spanje, die daar als een sterke tak van de internationale organisatie geldt, was dit een zware klap.