Washington spreekt over nieuwe sancties tegen Iran

De Amerikaanse regering in Washington heeft nieuwe sancties tegen Iran overwogen, nadat dit land een ballistische raket heeft getest. In de Israëlische media werd er uitgebreid over geschreven dat is gebeurd, waarvoor Israël al jaren waarschuwt.

Diverse bronnen in Washington, waaronder de krant Wall Street Journal, meldden dat president Obama heeft overwogen opnieuw sancties op te leggen aan Iraanse firma’s en personen, die blijven deelnemen aan het Iraanse raketprogramma – en dit heeft uitgesteld.

Iran voerde op 10 oktober al een test uit van een ballistische raket die een nucleaire lading kan vervoeren. Daarmee heeft Iran volgens het ondertekende nucleaire verdrag de afspraken met het Westen gebroken. Het persbureau Reuters berichtte uit het geheime VN-rapport. De onderzoeken en sancties tegen Iran zijn opgeheven en ondanks alle afspraken voert het land testen uit met een ballistische raket.

Jeruzalem had Washington en Europa hiervoor al meermalen gewaarschuwd, en nu schijnt ook Washington te begrijpen, dat Iran niet van plan is om zijn nucleaire programma op te geven.

Iran heeft Washington al laten weten, dat wanneer Washington Iran nieuwe sancties oplegt, dit in de ogen van Iran een schending van de overeenkomst is; de raket zou geen kernkop kunnen vervoeren. Amerikaanse functionarissen hebben volgens de krant de Iraniërs uitgelegd, dat dit volgens de overeenkomsten geen contractbreuk is. Volgens de overeenkomsten is het Washington toegestaan, ​​sancties op te leggen aan bedrijven en personen uit de zogenaamde ‘Zwarte Lijst’, die nog steeds ballistische raketten testen uitvoeren.

Al in oktober hebben de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om actie te ondernemen tegen de Iraanse raket-testen. Hoewel werd gesproken over nieuwe sancties werden geen sancties tegen Iran opgelegd.
In Israël zegt men dat de P5+1, de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China, plus Duitsland, banger zijn voor Iran dan Iran voor deze zes landen.