Nog een Israëlische bijdrage aan de wereld

500 Syrische vluchtelingen studeren aan een universiteit die de Israëli Shai Reshef zeven jaar geleden heeft opgericht. UoPeople (Universiteit van de Mensen) is een niet-commerciële en studiekostenloze universiteit, gevestigd in Pasadena (Californië).

Tegenwoordig studeren daar 3000 studenten uit 180 landen. De universiteit is sinds februari 2014 geaccrediteerd als de eerste studiekostenloze online-universiteit ter wereld. Ook studenten uit de Palestijnse Autoriteit en andere Arabische landen studeren online aan de universiteit, waar hoogleraren en decanen van andere universiteiten, zoals Oxford University en New York University kosteloos lesgeven.

Voor zijn inzet voor de mensheid heeft de Israëli Shai Reshef van Prins Albert II van Monaco de prijs voor Innovatieve Filantropieontvangen. ‘Reshef stichtte de Universiteit van de Mensen vanuit de sterke overtuiging dat academische vorming veel mensen nieuwe levenskansen geeft, en ook aan gezinnen en de gehele gemeenschap,’ aldus Prins Albert II bij de prijsuitreiking.

Reshef staat al vele jaren bekend als belegger op maatschappelijk terrein op het gebied van de pedagogie. Voor 2016 verwacht hij dat het aantal studenten de 5000 zal bereiken. Vooral uit arme landen, die online zijn aangesloten, komen er steeds meer studenten bij, waaronder ook uit Arabische landen die in conflict met Israël zijn gewikkeld. ‘Een universitaire studie met succes afsluiten is niet alleen op persoonlijk niveau een succes voor de studenten, maar ook voor hun omgeving en voor het land,’ zei Reshef in Monaco. ‘Als je één mens opleidt, verander je het leven van die ene mens, maar wanneer je meerdere mensen opleidt, verander je de wereld.’

Daarmee wil Reshef de mensen over de hele wereld laten zien dat een universitaire opleiding niet iets onmogelijks is, maar binnen het bereik van steeds meer mensen komt. De UoPeople is een van de vele Israëlische producten en bijdragen die de gehele mensheid tot nut zijn, ook mensen in de Arabische landen.