Arabische christen-soldaat in uniform aangevallen

Een steeds groter aantal jonge Arabisch sprekende christenen neemt vrijwillig dienst in het Israëlische leger. Sommigen willen zelfs dat de diensttijd verplicht wordt, zoals het voor Joden is. Maar er zijn enkele elementen in de Arabische christelijke samenleving die zich vijandig blijven opstellen tegenover deze ontwikkeling.

Dat ondervond een jonge Arabisch sprekende christen, waarmee het Israëlische nieuwsportaal Mako sprak. De jongeman – aangeduid met ‘Y’ voor zijn veiligheid – vertelde dat zijn familie en vrienden er bij hem op aandrongen niet in militaire dienst te gaan, en dat hij doodsbedreigingen en flinke klappen kreeg toen hij volhield.

‘Ik wist dat ik een hoge prijs zou gaan betalen. De meeste van mijn vrienden hebben het contact met me verbroken,’ zei Y, die zich had aangemeld voor dienst in het bedoeïenen Reconnaissance Bataljon, en daarna is begonnen met een cursus voor hospitaalsoldaat.

‘De weinige keren dat ik thuis kwam, kreeg ik doodsbedreigingen van verschillende mensen die in mijn buurt wonen en werken,’ vervolgde hij. ‘Ze waren woedend dat ik rondliep in uniform en in een gevechtseenheid dien.’

Tijdens een recent bezoek aan zijn geboortestad Haifa werd Y fysiek aangevallen door een voorbijganger. ‘Hij sloeg me alleen omdat ik een uniform droeg. Hij zei tegen me: “Jij en je vrienden zijn verraders.” Het is beangstigend. De volgende keer zou het kunnen eindigen in moord,’ zei de geschokte jongeman.

Vanwege de situatie heeft Y het leger toestemming gevraagd om in burgerkleding te reizen. Maar totdat hij toestemming heeft is hij gedwongen de meeste weekeinden in een pension voor soldaten door te brengen om fysiek geweld of erger te voorkomen