Kritische vragen bij afscheidsbezoek van VN-chef Moon

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon beëindigde gisteren zijn tweedaagse ‘afscheidsbezoek’ aan Israël. Eind dit jaar eindigt zijn tweede termijn als SG. Aan het eind van zijn bezoek sprak hij met premier Benyamin Netanyahu. Daarna begint zijn bezoek aan de Palestijnse Autoriteit.
Hij kreeg een stapeltje kritische vragen mee, ter overdenking.In een gezamenlijke persconferentie bedankte Netanyahu de SG voor de ontmoeting met de ouders van de in 2014 in de Gazastrook omgekomen soldaten en vermiste Israëli’s. ‘Hamas houdt wreed en onrechtvaardig de stoffelijke overschotten van onze soldaten vast’, zei hij ‘Ik vraag u in uw functie als secretaris-generaal mee te helpen om deze soldaten en burgers naar huis te brengen’.

Naar aanleiding van Moon’s oproep, tijdens zijn bezoek aan Gaza, om de blokkade van de Gazastrook op te heffen, reageerde premier Netanyahu: ‘Hamas is een terroristische organisatie met als doel volkenmoord. Ze voeren niet alleen terreuraanslagen uit. Ze zeggen openlijk, dat hun doel is om een lidstaat van de Verenigde Naties van de aarde te laten verdwijnen. Ik hoop van harte dat de Verenigde Naties aandacht zal geven aan de misdrijven van Hamas en begrijpen dat onze veiligheidsmaatregelen alleen dienen ter bescherming van onze burgers tegen deze bedreiging. Ik weet niet wat een ander land zou doen, als het door duizenden raketten zou worden bedreigd, raketten die gericht zijn op de burgers en kinderen.’

‘In 2013 zei u dat de Israëli’s te maken zouden krijgen met negatieve en vooringenomen meningen. Dat is een understatement. U zei ook dat Israël gelijk moeten worden behandeld bij de Verenigde Naties. Ik ben blij met uw persoonlijke inzet voor Israël, hoewel de Verenigde Naties Israël nog steeds niet gelijk behandelt. Onze democratie heeft meer veroordelingen en beslissingen tegen zich ontvangen dan alle andere lidstaten. ik vraag u om dit onrecht te corrigeren, tijdens uw laatste halve jaar in uw functie, en dat niet alleen voor Israël, maar ook voor de eerlijkheid van de Verenigde Naties.’

Ban Ki-moon antwoordde:. ‘Dank u voor uw warme woorden over mij en de VN. Onlangs u bent teruggekomen uit Rome en ik wil u complimenteren met uw verantwoordelijkheid bij de ondertekening van de overeenkomst met Turkije. De regio heeft een dialoog nodig, en de overeenkomst is een belangrijk signaal. Ik ben er trots op dat in mijn tijd als secretaris-generaal, de band tussen Israël en de Verenigde Naties is versterkt.’

Over het conflict met de Palestijnen, zei hij: ‘We kunnen de steeds toenemende woede van de Palestijnen, over het feit dat er geen vredesproces is, niet negeren. Na tien jaar als VN-secretaris-generaal kan ik zeggen dat ik altijd een vriend van Israël ben geweest. Mijn gesprekken met u, premier Netanyahu, hebben mij geholpen om uw frustratie te begrijpen, dat Israël volgens een andere standaard wordt beoordeeld. En ik heb ook begrepen dat Israël onder een constante bedreiging leeft.’

‘Geweld is geen oplossing, maar gesprekken en erkenning van beide volken. Een oplossing kan niet van buitenaf worden opgelegd, maar kan alleen worden bereikt door middel van onderhandelingen. Ik zal mij tot het eind van mijn ambtsperiode inzetten voor vrede voor de burgers van Israël en Palestina.’

Kritische opmerkingen
Maar het was niet alles pais en vree tijdens het bezoek van Ban Ki-moon.
‘De definitie van krankzinnigheid is wanneer je dezelfde actie blijft herhalen, keer op keer, dwangmatig, obsessief, terwijl je denkt dat je een of andere manier een ander resultaat zult krijgen’, zei de SG tijdens zijn korte bezoek over de Israëlische leiders. ‘U moet stoppen met het herhalen van dezelfde gemeenplaatsen en een ander resultaat verwachten. Het is om gek van te worden’, bulderde hij tijdens een toespraak tot hoogwaardigheidsbekleders bij de Universiteit van Tel Aviv.
Bij hun vertrek vroegen de Israëli’s zich af: wie is er krankzinnig, ik, u, de VN of Moon?

Yair Lapid, leider van de centristische partij Yesh Atid (Er is Toekomst), formuleerde enkele duidelijke vragen aan Moon’s Verenigde Naties:
• Waarom hebt u de afgelopen tien jaar Israël 67 maal veroordeeld, en in die zelfde periode alle andere landen van de wereld 61 maal?’
• Kunt u mij vertellen, waarom de Wereld Gezondheidsorganisatie van de VN er voor heeft gekozen om de Israëlische ‘bezetting’ van de Golanhoogten te veroordelen, in plaats van manieren te bespreken om behandelingen en vaccinaties voor de voortdurende epidemieën over de hele wereld te vinden? Ook is de Golan niet ‘bezet’, en een paar honderd meter van de grens in Syrië, worden kinderen, vrouwen en ouderen afgeslacht, en u zwijgt?
• Waarom ontvangt een kind met Palestijnse grootouders, dat werd geboren in een exclusieve wijk in Parijs, compensatie en rechten als vluchtelingen, terwijl een kind waarvan de [Joodse] grootouders werden vervolgd en verjaagd uit Marokko, Egypte en Libië geen status of rechten ontvangt?

Persoonlijke brief
Michael Oren, Knessetlid en voormalig Israëlisch ambassadeur in de VS, wees ook op de waanzin van Moon’s VN in een persoonlijke brief:
‘Geachte Secretaris-Generaal, We hebben het vertrouwen in de VN verloren wegens: • De UNESCO-resolutie over Jeruzalem, die elke Joodse band met de heilige plaats, de Tempelberg, ontkende, maar de islamitische heilige plaats erkende. Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde dit ‘een vergissing die de tekst onvolledig en onevenwichtig maakt.’
• De VN veroordeelt Israël, een land met vrijheid van meningsuiting, vrije verkiezingen en rechten voor minderheden, vaker dan alle massamoorden plegende dictaturen op de hele wereld bij elkaar. In 2007 zei u dat u ’teleurgesteld’ was doordat de UNHRC Israël apart behandelt. Negen jaar later is precies datzelfde vooroordeel nog steeds aanwezig. Er is geen vooruitgang geboekt.
• VN-scholen in Gaza zijn herhaaldelijk door Hamas gebruikt om wapens op te slaan. U heeft zelf gezegd dat dit het ‘veranderen van scholen in mogelijke militaire doelen’ was.
• Hamas-raketten hebben tijdens uw ambtstermijn drie oorlogen veroorzaakt. Hamas blijft vrede verwerpen en bouwt raketten en tunnels om Israël aan te vallen. Ondanks uw erkenning dat de verzoening van Hamas en Fatah ‘cruciaal’ is en de vrede niet zonder ‘een enkele legitieme Palestijnse autoriteit’ kan, kijkt de VN werkeloos toe, en deze ‘cruciale’ stap naar het bereiken van vrede blijft ongrijpbaar vanwege interne ruzies van het Palestijnse leiderschap.’

Moon’s hypocrisie beledigt onze intelligentie
Tijdens zijn bezoek vond de donkere kant van Moon tijd om na te denken over het lijden van de PLO onder de ‘bezetting’, en gaf Israëlisch ‘geweld’ de schuld, al die tijd de aanhoudende Palestijnse en radicaal-islamitische terreur negerend.

‘Ik sta bij het volk van Gaza om te zeggen dat de Verenigde Naties altijd bij jullie zal zijn,’ verklaarde hij. ‘Ze leven onder enorm moeilijke leefomstandigheden. De afsluiting van de Gazastrook verstikt het volk, verstikt de economie en belemmert de wederopbouw. Het is een collectieve straf, waarvoor verantwoording moet worden afgelegd.’

De VN-chef vervolgde: ‘Ik ben me ervan bewust dat veel Palestijnen twijfelen aan de haalbaarheid van het bereiken van een rechtvaardige en duurzame vrede met Israël. Ze horen praten over vrede, maar zij zien geweld. Ze leven nog steeds met checkpoints, vergunningen, blokkades, vernielingen en diepgaande economische problemen.’