Kunstmatig eiland voor de kust van Gaza

Vijf jaar geleden ontstond er onder leiding van de minister van Verkeer en kabinetslid Israel Katz het idee om voor de kust van Gaza een kunstmatig eiland te maken en daar een haven en later ook een luchthaven voor de Palestijnen te bouwen. Daarmee wilde men aan de buitenlandse kritiek inzake de blokkade van de Gazastrook tegemoetkomen en de Palestijnen de mogelijkheid bieden de Gazastrook te verlaten. Nu is het plan weer actueel geworden, nadat talrijke internationale media over het eilandplan berichtten, waaronder de Washington Post, de New York Timesen andere.

Maandag heeft Katz het plan voorgelegd en toegelicht aan correspondenten van de buitenlandse pers. Hij verklaarde dat het plan voor een eiland de moeilijke situatie in de Gazastrook aanzienlijk zou verlichten en de strook met de rest van de wereld zou verbinden zonder de veiligheid van Israël in gevaar te brengen. Het plan omvat de aanleg van een 8 km2 groot eiland dat door middel van een brug van 4,5 km lengte met Gaza verbonden zal zijn. Op de brug zullen de veiligheidscontroles worden uitgevoerd. Het eiland moet onder internationaal toezicht worden geteld. Verder zei de minister dat Israël geen bezwaar heeft tegen versoepeling cab de blokkade naar de Gazastrook wanneer de veiligheidsbelangen gegarandeerd zijn.

Het eiland zou in de internationale wateren worden aangelegd en zodoende de Palestijnen economische onafhankelijkheid garanderen, terwijl de veiligheid van Israël gegarandeerd is. Israel Katz heeft zich voorgenomen het plan voor het eiland te zullen stimuleren, nu de aanleg van het eiland ook door de Israëlische veiligheidsdiensten wordt gesteund en de Europese Unie te kennen gaf in het plan geïnteresseerd te zijn.

Aan Palestijnse zijde is men echter sceptisch over het plan. Daar vreest men dat het eigenlijke doel van zo een eiland een nog grotere scheiding tussen de Gazastrook en Judea en Samaria zou zijn.