Ondergrondse betonnen muur tegen Gaza-tunnels

In Israëlische veiligheidskringen heeft men besloten om rondom Gazastrook een nieuwe betonnen muur te bouwen, die niet slechts boven de grond zal staan, maar ook enkele tientallen meters diep onder de aarde steekt. Deze muur zou definitief het probleem oplossen van de terreurtunnels die door Hamas worden gegraven en voor een deel tot ver in het gebied van Israël reiken.

Omdat de kosten te hoog waren, werd het project tot nog toe niet verder doorgezet. Maar volgens een nieuw plan zouden de kosten voor de bouw van de muur op ongeveer 500 miljoen euro uitkomen. De muur moet volgens de nieuwssite Ynet langs de 60 kilometer lange grens met de Gazastrook worden gebouwd en op die manier de Gazastrook zowel boven als onder de grond geheel omsluiten. Daarmee zou het voor Hamas onmogelijk worden om tunnels te graven die tot onder Israëlisch gebied reiken. Het tunnelprobleem zou dan opgelost zijn.

Gisteren liet een hoge beambte van het ministerie van Defensie zich uit over een mogelijke nieuwe botsing met Hamas. Hij zei dat de volgende botsing de laatste zou worden. ‘Het is niet onze bedoeling de Gazastrook te besturen,’ zei hij, ‘maar we kunnen ook niet continu een uitputtingsoorlog voeren. Daarom moet de volgende botsing de laatste zijn, wat het bestuur van Hamas in de Gazastrook betreft. Wij zoeken geen avontuur, maar een botsing met Hamas is onvermijdelijk. Hamas vormt een permanente en toenemende bedreiging, en we moeten voorbereid zijn op een militaire confrontatie.’