Verrassend: Géén Knessetleden naar de Tempelberg

Tegen de verwachtingen in heeft de Ethische Commissie van de Knesset, het Israëlische parlement, gisteren besloten het verbod voor Knessetleden om het Tempelplein te bezoeken, niet op te heffen.

Op verzoek van knessetvoorzitter Juli Edelstein [onder druk gezet door Arabische Knessetleden], was de commissie gisteren bijeengekomen om hierover te stemmen. Edelstein had daarvoor met politiechef Roni Alsheikh en met het hoofd van de Jeruzalemse politie Yoram Halevi gesproken, nadat volgens onderzoek van de politie het bezoek van Knessetleden aan de Tempelberg weer zou kunnen worden toegestaan.

De Ethische Commissie besloot echter met een grote meerderheid tegen opheffing van het verbod, maar verklaarde zich bereid om op een later tijdstip, na aanbevelingen van de veiligheidsdiensten, opnieuw over de zaak te stemmen.
Bij de commissie was ook de leider van de Jeruzalemse politie, Yoram Halevi, aanwezig. Deze gaf uitleg over de situatie op de Tempelberg en zei dat de politie momenteel zijn houding tegenover het bezoekverbod voor Knessetleden niet zal veranderen.
Ondanks alles wordt de mogelijkheid overwogen om het voor de Arabische Knessetafgevaardigden mogelijk te maken, de Tempelberg aan het eind van de vastenmaand Ramadan te bezoeken. Later, na het einde van het feest van het breken van het vasten ( Eid-al-Fitr) zou men ook voor Joodse afgevaardigden een bezoek aan de Tempelberg mogelijk kunnen maken, zei Halevi.

De commissie had ook kritiek laten horen op knessetvoorzitter Juli Edelstein, omdat deze de beslissing over het bezoekverbod aan de Tempelberg aan hen had overgelaten. De voorzitter van de Ethische Commissie, Yitzchak Vaknin (Shas) zei: ‘De Tempelberg is een kruidvat, één lucifer kan de hele berg in brand steken. Er mogen geen overhaaste beslissingen worden genomen.’