Wijnhuis vergroot export ondanks of dank zij boycot

Tijdens zijn bezoek aan de regio Binyamin op de Westbank vernam president Reuven (Rubi) Rivlin, dat de export van wijnhuis Psagot ongeveer gelijk blijft, en naar de VS zelfs verdubbelt – ondanks of dankzij de oproepen tot een boycot van goederen uit Joodse nederzettingen.

De Israëlische president ging enkele dagen geleden tegen het einde van zijn bezoek aan de regio Binyamin naar het bezoekerscentrum Nachalat Binyamin van wijnmakerij Psagot, het grootste en bekendste wijnhuis van de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Daar informeerde hij naar de invloed op de verkopen naar het buitenland van de acties van de BDS-beweging, die tot een boycot van Israëlische producten uit de Joodse nederzettingen oproept.

De reactie van Ja’akov Berg, de leider van de wijnmakerij, verraste de president en zijn metgezellen: Het bleek dat de verkoop van de wijnen in het buitenland is toegenomen. ‘Gisteren kreeg ik de verkoopgegevens van de Amerikaanse distributeur Royal Wine LTD, waar met verbazing werd gemeld dat de omzet was verdubbeld ten opzichte van vorig jaar,’ aldus Berg. Het wijnhuis verkoopt jaarlijks 200.000 flessen in het buitenland, waarvan 60 procent in de VS. Dit jaar zijn al meer dan 80.000 flessen naar de VS uitgevoerd, dat is 40.000 meer dan vorig jaar.

Van de export gaat 20 procent naar Europa, en ook daar is de verkoop niet verminderd maar constant gebleven, ondanks oproepen van de anti-Israël bewegingen, om producten uit Joodse nederzettingen te boycotten, en de regeling, dat deze producten moeten worden geëtiketteerd. De overige wijnen worden naar Zuid-Amerika, Canada en Australië verkocht.

Vol trots vertelde de leider van het wijnhuis aan de president: ‘Het wijnhuis ziet in de toegenomen verkoopcijfers een zionistische opdracht en de beste manier om de oproepen tot een boycot te bestrijden.’
President Rivlin vertelde glimlachend, dat zijn gastheren hem bij een buitenlands bezoek hadden gevraagd, waarom hij geen fles wijn van Psagot had meegebracht. Daarop antwoordde de president, dat het momenteel moeilijk is om in Jeruzalem deze wijn te verkrijgen, omdat alle wijn al wereldwijd is verkocht.

Dit bezoek van Rivlin was zijn achtste bezoek aan Judea en Samaria sinds zijn beëdiging als president. Hij ontmoette voorzitters van de regio’s en bezocht daarna de archeologische opgraving van de Bijbelse stad Silo. Daar zei Rivlin: ‘Ik roep het hele volk Israël op om hierheen te komen, naar Silo. Silo is de plaats van het nationale erfgoed en moet voor ieder van het Joodse volk centraal staan bij de heiligdommen. We hebben geen officiële erkenning nodig, ook niet van de UNESCO, om ons te herinneren aan ons recht op dit land; onze wortels hier en in Jeruzalem en op iedere andere plaats staan niet ter discussie.’