Tunnel-ingangen onder moskeeën in de Gazastrook

Dinsdag publiceerden de media dat de Israëlische veiligheidsdiensten vorige maand twee Palestijnse vrachtwagenchauffeurs hebben gearresteerd, verdacht van het smokkelen van geld van Hamas uit Gaza naar Judea en Samaria. Tijdens de ondervraging vertelde één van de Palestijnen over tunnelingangen onder moskeeën in de Gazastrook.Itallah Sarchan (27) is vrachtwagenchauffeur uit Gaza. Om zijn werk te verrichten, ontving hij van de Israëlische autoriteiten toestemming om Israël in te reizen. Maar al twee weken na het ontvangen van deze inreisvergunning werd hij door Israëlische veiligheidstroepen gearresteerd, verdacht van het smokkelen van geld van Hamas uit de Gazastrook. Het bleek, dat hij al op de dag dat hij de inreisvergunning naar Israël kreeg, van een Palestijnse politieman het aanbod kreeg om gelden voor Hamas te smokkelen. Dit geld was bestemd voor de ondersteuning van terroristische activiteiten in Judea en Samaria.

Tijdens zijn verhoor vertelde Sarchan ook over een andere activiteit. Hij had met zijn vrachtauto zand afgevoerd van de gegraven tunnels in de Gazastrook. Daardoor kon hij informatie over tunnelingangen geven, die zich deels onder moskeeën en andere civiele gebouwen in Gaza bevinden. Hij meldde ook raketlanceerinstallaties in woonwijken, die een gevaar voor de lokale bevolking vormen.