Yair Lapid stelt kritische vragen aan UNRWA

Yair Lapid, de leider van de partij Yesh Atid (Er is Toekomst), positioneert zich als een serieuze mededinger voor Benjamin Netanyahu in de komende verkiezingen. De dingen die hij gisteren op zijn Facebook-pagina schreef, zijn dus zaken om rekening mee te houden. Omdat zijn reactie op UNRWA zo goed geformuleerd is, is deze het waard om hem te laten zoals hij is:

‘UNRWA woordvoerder Chris Gunness bekritiseerde scherp onze beslissing tot het slopen van de huizen van twee terroristen, die in december vorig jaar twee Israëli’s hebben doodgestoken bij de Jaffapoort in Jeruzalem. Ik heb een vraag voor de heer Gunness: Wat hebt u daarmee te maken? Eigenlijk heb ik nog een vraag: Wie heeft u iets gevraagd?

UNRWA is de hulp- en werk-organisatie van de VN voor Palestijnse vluchtelingen. Zijn rol is duidelijk. Hij is bedoeld om de Palestijnen te helpen bij het vinden van werk, en als ze geen werk kunnen vinden, hen te helpen met voedsel en medicijnen.
Dat is het. Hij heeft geen andere rol. Er staat niets in het mandaat van de UNRWA, dat ingrijpen in veiligheidskwesties rechtvaardigt. Er is niets in het verleden van Chris Gunness, dat hem kwalificeert om ons advies te geven over hoe wij onszelf moeten beschermen.
En nu we toch met Chris spreken, zijn er nog meer vragen:
• Waarom is de Staat Israël niet vermeld op kaarten in de UNRWA-scholen?
• Wanneer u geweld veroordeelt, waarom zweeg u toen duidelijk werd dat een gebouw van UNRWA werd gebruikt om een terreurtunnel te verbergen, die gebruikt werd om drie Israëlische soldaten te doden?
• Waarom zijn de Palestijnen de enigen in de wereld die de status van vluchteling mogen doorgeven van de ene generatie naar de volgende? Waarom kan iemand geboren zijn in Qatar, wonen in een villa in Parijs, in het bezit zijn van een Spaans paspoort en nog steeds als een Palestijns vluchteling worden beschouwd?
• Hoe komt het, dat er onder de 23.000 UNRWA-medewerkers zoveel Hamas-leden zijn? (Dat heb ik niet gezegd Chris – zoals u weet zei de secretaris-generaal van de organisatie dat zelf).
• In feite, waarom hebben alleen de Palestijnen een vluchtelingenorganisatie voor zichzelf? Wat verdienen ze wat de 21,5 miljoen vluchtelingen uit Tibet, Darfur, Syrië, Irak en elders niet verdienen?
• Hoe komt het dat sinds UNRWA werd opgericht in 1950, het aantal vluchtelingen is gestegen van 750.000 tot meer dan 5 miljoen(!), zonder dat [sindsdien] een enkele Palestijn is verdreven? Schept UNRWA vluchtelingen?
• En een vraag aan de burgers van de Verenigde Staten: “Weet u dat uw belastingdollars meer dan honderd miljoen dollar per jaar van deze waanzin financieren?” ‘