Druzen op Golan: De VN liegt, het gaat ons goed!

Zelfs de op de Golanhoogten wonende Druzen konden een glimlach niet weerstaan toen ze hoorden van de scherpe kritiek die de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties onlangs had op Israël. Daarin werd Israël beschuldigd van het verhinderen van de economische en sociale ontwikkeling van de Druzen. Israël zou de economische situatie en de leefomstandigheden van de Druzen verslechteren, zo stond in de gepubliceerde kritiek.

‘Dit besluit is een absolute grap’, zei Abu-Salach, burgemeester van het Druzendorp Majdal al-Shams. ‘Kijk eens, wat er bij ons gebeurt: We bouwen gastenkamers en hotels, de restaurants en bars zitten vol. Toerisme is op het hoogtepunt en in de Verenigde Naties wordt vastgesteld dat onze economische situatie slecht is. Dit is allemaal alleen maar politiek. Ze zien ons (Druzen) liever dood in Syrië dan levend en gelukkig in Israël.’

De Druzenbevolking meldt dat er files op de wegen zijn en veel toeristen die in de weekeinde de druzendorpen bezoeken. Dat doen ze vooral wanneer er sneeuw ligt of de kersen rijp zijn. Ook zijn er steeds meer kraampjes, die de polulaire druzische pita’s met za’atar en labane aanbieden.

Verder zei Abu-Salach: De druzenbevolking op de Golanhoogten dient niet in het Israëlische leger en krijgt toch steun van de Israëlische regering. Ik begrijp de klachten van de VN niet, die zijn gewoon belachelijk. Waarom veroordelen ze de bloedbaden in Syrië niet, waar elke dag tientallen kinderen worden gedood? De Druzen op de Golanhoogten leven een goed leven. Wie het niet gelooft, is uitgenodigd om op bezoek te komen, om zelf te zien wat hier gebeurt.’

Het Israëlische Ministerie van Toerisme is in de afgelopen weken begonnen met het ontwikkelen van de hoofdstraat van Majdal al-Shams. ‘De situatie is hier zeer goed,’ zei een inwoner van het dorp.

Sinds het begin van dit jaar hebben meer dan 80 Druzische burgers van de Golanhoogten het Israëlische staatsburgerschap aangevraagd. Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië is het aantal aanvragen voor het Israëlische burgerschap sterk toegenomen.