Groeten uit Israël: Een onsportieve verliezer

Goedemorgen beste lezers,
Woensdag vierden we de eerste Israëlische medaille op de Olympische Spelen voor acht jaar. De avond ervoor had Yarden Gerbi een bronzen medaille bij judo in haar gewichtsklasse gewonnen. De pers, politici, het hele land was in extase van vreugde. En kijk eens wat er vrijdag gebeurde: Israël won nog een medaille! De judoka Or Sasson uit Jeruzalem slaagde er in om ook een bronzen medaille te winnen.Or Sasson, vijfde op de wereldranglijst, versloeg zijn Egyptische tegenstander in de eerste ronde. Het is de eerste keer sinds 1992 dat Israël twee medailles wint bij de Olympische Spelen. Ook toen, in Barcelona, waren het medailles van judowedstrijden. Het hele weekend berichtte de televisie over dit succes.

Tijdens de judowedstrijden gebeurde een opmerkelijk onsportief incident: de verslagen Egyptische judoka Islam El Shehaby weigerde zijn Israëlische tegenstander de hand te schudden en werd luid uitgejouwd. Het is bij judo de gewoonte om respect te tonen voor de tegenstander door voor en na het gevecht een hand te geven of een buiging te maken. Or Sasson liep vervolgens met afschuw weg, maar maakte nog een buiging. El Shehaby werd door de scheidsrechter naar de mat teruggeroepen en gedwongen te buigen, maar meer dan een snelle hoofdknik kon er niet af. Zelfs in de Egyptische pers werd dit gedrag veroordeeld.

Zaterdagavond, na het einde van de shabbat, hebben de Israëlische president Reuven Rivlin en premier Benjamin Netanyahu de winnaar van de bronzen medaille telefonisch gefeliciteerd. Het gesprek met Netanyahu werd zelfs live uitgezonden door de TV. Netanyahu beloofde de Israëlische Olympische deelnemers na de Spelen te ondersteunen.

Dit is een actueel onderwerp, want vrijdagavond zond de Israëlische zender Channel 2 News een reportage uit, waarin werd gekeken hoe het tegenwoordig met de vroegere Israëlische deelnemers aan de Olympische Spelen gaat, en wat ze nu doen. Het was heel triest om te zien dat de meesten in de anonimiteit waren teruggekeerd en er niet in waren geslaagd om een nieuwe beroepscarrière te beginnen.
Twee atleten werken nu in een supermarkt en als pizzakoerier, in plaats van weer op het gebied van sport actief te zijn, bijvoorbeeld als trainer van kinderen en jongeren, waar ze hun ervaringen zouden kunnen gebruiken. Veel van de toen succesvolle atleten heeft men na hun actieve periode, waarin hen zo veel beloften werden gedaan, gewoon laten vallen. Ik ben benieuwd of er nu echt iets zal veranderen, of dat de politici deze beloften alleen doen in de euforie van het succes.

Overigens staan ook vandaag twee Israëlische atleten in de finales van hun wedstrijden. Wie weet, misschien gebeurt dit ongekende, een derde medaille voor Israël.

En nu het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt met een lichte daling van de temperatuur. De volgende maximum temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat momenteel op -213,145 m onder de zeespiegel.

De nieuwe week begint vandaag met Tisha beAv. Het is de dag waarop we de verwoesting van de beide tempels herdenken. De religieuze en orthodoxe Joden vasten op deze dag. Tegen de avond gaan velen naar de Westelijke Muur voor gebed, waar ze de nacht doorbrengen, om in de ochtend de gebeden voort te zetten. Vandaag worden enkele duizenden mensen bij de Westelijke Muur verwacht. Daarom is de Oude Stad van Jeruzalem afgesloten voor het verkeer en een groot aantal politieagenten is in de Oude Stad om te zorgen voor de veiligheid van de mensen die komen bidden.