Zeldzame vondst: Synagoge uit tijd Tweede Tempel

Bij opgravingen op de archeologische site Tel Rekhesh in Galilea werd een ontroerende vondst gedaan: een synagoge uit de laatste dagen van de Tweede Tempel. Dit is een belangrijke ontdekking, niet alleen vanwege de huidige treurdag Tisha be’Av, waarop de vernietiging van de twee tempels wordt herdacht.

Zes jaar lang leidt dr. Motti Aviam, expert op het gebied van archeologie in de Romeinse tijd en de onderzoeker van het Kineret Instituut voor Archeologie in Galilea, opgravingen in het bovenste deel van de Tel (ruïneheuvel) Rekhesh, waar in de Romeinse tijd een agrarische nederzetting was. Afgelopen dinsdag ontdekte het opgravingsteam, slechts 10 cm onder de grond, een synagoge uit de eerste eeuw. De synagoge bestaat uit een grote ruimte van 9 meter lang en 8 meter breed. Langs de muren waren uit hardsteen bestaande banken gebouwd. Ook werd een fundatiesteen gevonden van de twee kolommen die het dak van de synagoge droegen.

Dr. Aviam legt uit: ‘Dit is de eerste synagoge in een landelijke nederzetting in Galilea. In Migdal staat bij voorbeeld ook een synagoge, maar daar gaat het om een grotere stad. Hier stond een luxe agrarische nederzetting op een oppervlakte van 4 dunams (4.000 m2) met gebouwen, die waren versierd met fresco’s. Op het terrein woonden Joodse families. Omdat de dichtstbijzijnde synagoge op ongeveer 4 km stond, meer dan je op de sabbat mag lopen, heeft de eigenaar van het terrein een synagoge gebouwd voor zijn familie en zijn arbeiders.’

Het feit dat de banken langs de muren waren geplaatst, zoals de gewoonte is van de sefardische Joden, bevestigt dat de vondst een synagoge is. De synagoge is echter niet gericht naar Jeruzalem, zoals nu en sinds de nederlaag in de Bar Kochba-opstand het geval is.. Ook in andere synagogen uit hetzelfde tijdvak, in Gamla, Migdal en Modiin, was dit niet gebruikelijk, omdat de gebeden voor Jeruzalem pas ontstonden na de verwoesting van de Tweede Tempel,’ verklaarde dr. Aviam.

De archeologische site is al sinds het begin van de vorige eeuw bekend bij archeologen, vooral voor opgravingen uit de brons- en ijzertijd. Sinds tien jaar komen studenten van de Japanse universiteiten jaarlijks in de zomer naar Israël en nemen deel aan de opgravingen.