Palestijnen vieren Peres’ dood – willen ze wel vrede?

Terwijl bijna de hele wereld rouwt om het overlijden van Israël’s oude staatsman Shimon Peres, vieren velen in de Palestijnse gebieden de dood van de man, die zij een ‘crimineel’ noemen.

‘Het Palestijnse volk is gelukkig bij de dood van deze misdadiger,’ zei Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri. ‘Shimon Peres was een van de laatste Israëlische oprichters van de bezetting.’
Diana Buttu, een voormalige woordvoerster van de Palestijnse Autoriteit, meende: ‘Peres was een onverbeterlijke oorlogsmisdadiger.’

De Palestijnse ‘president’ Mahmoud Abbas zweeg aanvankelijk nadat Peres overleed, maar kwam uiteindelijk met een zwakke verklaring, waarin hij de Israëli ‘een partner bij het maken van de dappere vrede’ noemde.

Zorgwekkend is dat Peres het icoon was voor dat deel van de Israëlische maatschappij dat aan alle Palestijnen tegemoet wil komen – zelfs terwijl Peres zelf helemaal niet zo ver wilde gaan.
Peres heeft de Israëli’s vaak aangespoord om risico’s te nemen en offers te brengen voor vrede, hoewel de directe beloning niet meer was dan slechts de hoop dat men dit van Arabische zijde echt zou beantwoorden.

Indien de Palestijnen Shimon Peres nog zó vijandig gezind zijn, indien zijn dood aanleiding is voor feestjes in Gaza en Ramallah, wat voor hoop is er dan dat menselijke inspanningen voor vrede in het Midden-Oosten ooit echt vrucht zullen dragen?