Boerkini? Geen probleem!

De foto’s van Franse politiemannen die op het strand een moslima dwingen haar boerkini uit te trekken, hebben ook in Israël verbazing gewekt. Hoewel de kledingvoorschriften van de moslims ook in het Joodse land niet bepaald sympathiek overkomen, zou toch niemand het in zijn hoofd halen een wet uit te vaardigen, die deze kledij verbiedt.

In tegendeel! De krant Yediot Achronot deed op het populaire Gordonstrand in Tel Aviv een boerkinitest. Resultaat: Geen enkele Israëli stoorde zich aan een geheel met kleding bedekte vrouw.
De in Europa gevoerde discussie rond het boerkiniverbod, is in Israël met verbazing gevolgd. Het lijkt namelijk alsof de Europeanen hun antiterreurstrijd voeren door op te treden tegen moslima’s. Hoewel in Israël boerka’s altijd al op straat te zien waren, is er nog nooit zoiets als een boerka- of boerkiniverbod uitgevaardigd. Als er nou één land is dat redenen zou hebben om zulke verboden in te voeren, dan is dat wel Israël. Geen ander land heeft immers zo te lijden onder islamitische terreur.

In Israël vraagt men zich af hoe je onbeperkte immigratie van moslims toe kunt laten, en tegelijk mensen kunt verbieden om traditionele kleding te dragen. Hoe zouden de EU-landen hebben gereageerd als niet zijzelf, maar Israël dergelijke wetten zou hebben uitgevaardigd?