Hamas oefent volgende oorlog; 2 doden in tunnelbouw

Hamas blijkt zich verder voor te bereiden op een nieuwe confrontatie met Israël. Vrijdag werd getest hoe ver een nieuwe raket kon komen, maandag werd een raket richting Israël afgeschoten, en in de laatste dagen verloren een paar ijverige tunnelbouwers het leven door instortingen.

Afgelopen vrijdag werd als test een raket met een groter bereik afgeschoten. De lancering – gewoonlijk richting zee – kon vanaf Israëlische kant worden waargenomen.
Maandagochtend klonken de sirenes in de gebieden rond de Gazastrook, nadat het afschieten van een raket in de Gazastrook was gesignaleerd. De raket haalde de grens niet en ontplofte in de Gazastrook. Als reactie hierop heeft de Israëlische luchtmacht doelen van Hamas in het noorden van de Gazastrook aangevallen. Israël houdt Hamas, dat de kuststrook bestuurt, verantwoordelijk voor wat in de Gazastrook gebeurt

Archieffoto van de opening van een van Hamas’ tunnels.

Hamas gaat ook verder met het graven van tunnels, nadat twee jaar geleden tijdens de Gaza-oorlog het grootste deel van de tunnels werd vernietigd. Hamas investeert veel geld in het herstellen van de tunnels. Dinsdagochtend werd gemeld, dat ten oosten van Rafah een tunnel is ingestort, waarbij een persoon om het leven is gekomen. Ook een dag eerder was er een tunnel ingestort in het zuiden van de Gazastrook nabij de grens met Israël. Ook hierbij kwam een tunnelbouwer om het leven; verdere bijzonderheden zijn niet bekend gemaakt.