Na schietpartij: ‘Ze vierden het vermoorden van Joden’

De gebeurtenissen na de schietpartij, zondagochtend in Jeruzalem, waarbij twee doden vielen, laten duidelijk de voortdurende vijandige houding zien van Israëls zogeheten ‘vredespartners’, en helaas ook van veel Israëlische Arabieren.

De schietpartij vond zondagochtend plaats. Een arabier in een witte auto stopte bij een tramhalte nabij het politiebureau, stapte uit en begon om zich heen te schieten, waarbij een vrouw werd gedood en anderen gewond raakten. Daarna vluchtte hij in zijn auto een Arabische wijk in, achterna gezeten door agenten op motoren. Daarbij ontstond een schietpartij, waarbij een agent en de schutter zelf dodelijk werden getroffen (het zondag hierover geplaatste artikel is helaas door een computerstoring verdwenen).

Alon Karko, een 24-jarige student rechten aan de Hebreeuwse Universiteit, vertelde aan Israel National Newsdat hij in een café op de campus zat, op korte afstand van de plek waar de aanval plaatsvond, en getuige was van een verontrustende gebeurtenis. Op dat moment waren de meeste arbeiders en gasten Arabieren, velen van hen studenten aan de Hebreeuwse Universiteit.

Karko vertelde, dat toen het nieuws van de aanval op de tv kwam, twee Arabieren binnenkwamen en hen ermee feliciteerden dat twee van de gewonde Israëlische Joden dood waren. Veel van de Arabische arbeiders en gasten ‘begonnen te zingen en te klappen. Je kon echt de vreugde op hun gezichten zien,’ zei hij

Wat zegt dit over het vooruitzicht op echte vrede? Karko wees erop, dat er altijd dwazen en idioten zullen zijn die een mes pakken en steken. Maar als ze de steun krijgen van de hele sector (…) en ik zag niemand die probeerde dit te stoppen.’

Niet ver daar vandaan, in de Jeruzalemse voorstad A-Ram, kwamen sympathisanten en feestvierders bijeen in het familiebedrijf, en later in het huis van de terrorist, die tijdens de aanval door de politie werd gedood. ‘Met onze geest en ons bloed verlossen wij u,’ zong de vrolijke menigte, terwijl in het feest snoepgoed werd uitgedeeld.

Nog tijdens de aanval arresteerde de politie een aantal Arabische bewoners, die de schietpartij filmden en ‘Allahoe Akbar’ (Allah is Groot) riepen. Ambtenaren verhinderden dat er ter ere van de terrorist een rouwtent werd opgezet bij de Oude Stad van Jeruzalem.

De dochter van de terrorist publiceerde een korte video waarin ze de brute misdaad van haar vader prees. ‘We zijn erg gelukkig en trots op onze vader,’ zei ze. ‘Mijn vader is een groot man.’

Zoals gebruikelijk, prees de factie van de ‘gematigde’ Palestijnse leider Machmoud Abbas in het openbaar de overleden terrorist als ‘martelaar’ en de gepleegde moord als ‘heldhaftig’.