Palestijnen gearresteerd wegens bezoek Joodse soekah

De politie van de Palestijnse Autoriteit heeft vier Palestijnse Arabieren gearresteerd wegens een verschrikkelijke misdaad: het bezoeken van een Joodse soekah (loofhut) tijdens het net afgelopen Loofhuttenfeest.

Het viertal maakte deel uit van een grotere delegatie van Palestijnse Arabieren, die de uitnodiging voor deze feestdag van de burgemeester van Efrat, Odes Revivi (foto, midden), hadden geaccepteerd. Efrat ligt in Judea, dat is het zuidelijke deel van de Westbank, net ten zuiden van Jeruzalem, en is een van de grotere Joodse ‘nederzettingen’, die volgens de wereld een hindernis voor vrede zijn.

Naar aanleiding van de arrestatie vertelde een Palestijnse functionaris, op voorwaarde van anonimiteit, aan de Israëlische nieuwssite Ynet dat ‘elke Palestijnse samenwerking met kolonisten wordt gezien als een schending van de wet, het is collaboratie met de vijand.’

Burgemeester Revivi wees erop, dat een dergelijk beleid niet tot vrede en co-existentie leidt. ‘Het is absurd, dat het drinken van een kop koffie bij Joden door de Palestijnse Autoriteit als een misdaad wordt beschouwd’, zei hij. ‘Initiatieven die samenwerking en vrede tussen volken willen bevorderen moeten worden aangemoedigd, niet tot zwijgen worden gebracht.’

In een commentaar op zijn Facebook-pagina vroeg premier Netanyahu zich af, waarom er geen reactie van de mensenrechtenorganisaties is gekomen op deze ernstige schending van de fundamentele rechten van de mens. Hij noemde de gevangenschap van onschuldige Palestijnen het zoveelste bewijs van de Palestijnse weigering om vrede te sluiten.