Snelle reactie van Israël op raketinslag in Sderot

Om 10.19 uur plaatselijke tijd maakte een luide explosie een einde aan een periode van anderhalve maand rust rond de Gazastrook. Een raket ontplofte op een straat in Sderot, nabij een basisschool. Op dat moment waren de kinderen op het schoolplein, en ze vluchtten naar de beveiligde ruimte. Kort ervoor loeiden de sirenes in deze regio die aan de Gazastrook grenst.

Ooggetuigen meldden een zeer sterke explosie. Twee mensen hadden last van shock en werden voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Er werd gelukkig niemand gewond. Enkele auto’s en huizen werden licht beschadigd.

De aanval werd opgeëist door Ahfad al-Sahaba-Aknaf Bayt al-Maqdis, een Palestijnse groep die in Gaza als de lokale tak van ISIS fungeert. In het Arabisch en in slecht vertaald Hebreeuwse werd deze verklaring uitgegeven:
‘O jullie laffe Joden: Jullie hebben geen veiligheid in ons land. [Voormalig Minister van Defensie Moshe] Ya’alon, lukt het niet veiligheid te geven. [Minister van Defensie Avigdor] Lieberman zal zeker falen.’
Volgens de verklaring van de groep was de aanval op Israël een reactie op de arrestatie van enkele leden van de salafistische organisatie door Hamas dat de Gazastrook bestuurt.

De burgemeester van de stad, Alon Davidi, wiens huis nabij de plaats staat waar de raket insloeg, zei tegen verslaggevers: ‘De term “Rakettenregen” moet uit het woordenboek verdwijnen. We vertrouwen op de premier en de Minister van Defensie en verwachten een reactie die de verantwoordelijken voor de raketaanval duidelijk maakt, dat een dergelijke raketaanval ernstige gevolgen voor hen zal hebben. Wanneer het bij ons niet rustig is, zal het ook bij hen niet rustig zijn.’

Die reactie is al snel gekomen: Al na een uur waren er berichten over tankbeschietingen van Hamas’ stellingen in Beit Nanoun in het noorden van de Gazastrook. Volgens Palestijnse bronnen werden die gevolgd door luchtaanvallen op doelen in het noorden en zuiden van de Gazastrook.