Arabische reacties op branden: feesten én onderdak

Terwijl veel Arabieren in de Palestijnse Autoriteit en in het hele Midden-Oosten feest vieren over de bosbranden die Israël momenteel teisteren, hebben een aantal Arabische gemeenten aangeboden, de slachtoffers die hun huizen moesten verlaten vanwege de vlammen, bij hen onderdak te geven.

De hashtag #israelisburning is nu trending in de Arabischtalige sociale media, en veel Palestijnen en inwoners van de buurlanden zien de brand als goddelijke vergelding tegen Israël. Videoclips van vreugdevolle feestjes waarin Allah wordt bedankt voor het straffen van de Joden zijn in de afgelopen dagen veel bekeken.

In feite denken Israëlische functionarissen dat veel, zo niet de meeste, branden door terroristische brandstichters zijn aangestoken. Er zijn al twaalf verdachten gearresteerd, en nog veel meer worden er ondervraagd.

Maar terwijl veel verder weg wonende Arabieren blij zijn met het vernietigende vuur, beseffen de meeste mensen die dichter bij de branden wonen, dat ze in hetzelfde schuitje zitten als hun Joodse landgenoten, en ze proberen te helpen. 
Verscheidene grotere Arabische gemeenten hebben donderdag de regering en de besturen van de meest bedreigde steden, zoals Haifa, laten weten dat hun steden open staan om zowel Joden als Arabieren, die gedwongen werden hun huizen te verlaten, onderdak te bieden.

Meer dan 75.000 Israëli’s hebben hun huizen moeten ontvluchten, terwijl brandweermannen strijden om de branden de baas te worden. Op een gegeven moment waren er meer dan 200 branden tegelijk. Ten minste 100 huizen zijn al vernietigd.

De Palestijnse Autoriteit heeft ook enkele van zijn brandweerploegen gestuurd om de Israëli’s te helpen. Zij voegen zich bij de teams die al uit Rusland, Turkije, Griekenland en Kroatië zijn gekomen. Donderdagavond werd gemeld dat de VS zijn supertanker brandblusvliegtuig zou sturen om het inferno te bevechten.

Maar voor veel Israëli’s is het zorgwekkend, dat indien de branden inderdaad een nieuwe vorm van islamitische terreur vormen, het moeilijk, zo niet onmogelijk kan zijn, om een compleet eind te maken aan de bosbranden wanneer er niet een enorme hoeveelheid neerslag valt. En volgens alle voorspellingen krijgen we een zeer droge winter.