God zegene Amerika en Israël

De Republikein Donald Trump heeft de verkiezingen in de VS gewonnen en wordt de 45e president van Amerika. In Israël zowel als in andere landen wordt van een drama in de VS gesproken. Vanuit Israëlisch perspectief waren velen van mening dat de 70-jarige kandidaat Donald Trump voor Israël beter zou zijn dan de democratische kandidaat Hillary Clinton. 

Hillary Clinton is een vrouwelijke variant van de huidige Amerikaanse president Barack Obama. Zij brengt geen nieuwe boodschap in de Amerikaanse politiek, en met name niet in de buitenlandse politiek in het Midden-Oosten. De chaos in het Midden-Oosten is volgens Israëlische en Arabische media juist te danken aan de mislukte Midden-Oostenpolitiek van de Amerikaanse president, die tactische fouten maakte en de politieke mentaliteit in het Midden-Oosten verkeerd heeft begrepen.

Israëlische ministers vreesden achter de schermen dat Clinton met dezelfde buitenlandse politiek zou doorgaan, wat voor Israël principieel slecht was en is. In tegenstelling tot Clinton, bij wie men ervan uitging dat zij dezelfde Obama-politiek zou blijven uitvoeren, was Trump een groot vraagteken en een risicofactor. Maar juist daarom waren veel van mijn collega’s, politici en experts, van mening dat het beter zou zijn een risico te wagen met Trump en te hopen op een nieuwe buitenlandse politiek voor het Midden-Oosten. Of de berekening werkelijk opgaat, is een andere vraag, maar bij Clinton was er bij voorbaat weinig hoop op een drastische verandering met betrekking tot het Midden-Oosten.

Israëls regeringsleider Benyamin Netanyahu hoedde zich ervoor om tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne een voorkeur te tonen, en hij sprak bij zijn laatste bezoek in de VS met beide kandidaten. Maar hierbij moet wel worden opgemerkt dat Donald Trumps grootste sponsor de 83-jarige Amerikaanse Jood en miljardair Sheldon Adelson was, die ook achter Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu staat en het dagblad Israël Hayom (Israël Vandaag) als spreekbuis voor Netanyahu financiert. 

Wat er in de VS gebeurt, doet denken aan de laatste verkiezingen in Israël. Ook in Israël hebben de media in alle enquêtes een verkiezingsnederlaag voor Likoedleider Benjamin Netanyahu voorzien, die hij tenslotte tegen alle prognoses in heeft gewonnen. In beide gevallen hebben de media hetzij slecht onderzoek gedaan, hetzij met opzet onjuiste gegevens vermeld. God zegene Amerika en Israël.