Groeten uit Israël: 60.000 mensen nog geëvacueerd

Goede morgen, beste lezers,

Het is alweer vrijdag en we bereiden ons weer voor op het weekeinde en de Shabbat. Voor velen van ons zal dit geen normale Shabbat zijn. Er zijn nog altijd 60.000 mensen in Haifa in publieke gebouwen ondergebracht. Velen van hen hebben geen woning meer waar ze naar terug kunnen gaan, veel woningen in Haifa zijn gisteren aan de vlammen ten prooi gevallen. Op de foto ziet u de rookwolken boven Haifa. Circa honderd mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld, omdat ze teveel rook hadden ingeademd. 

Ook nu nog brandt het op verschillende plaatsen in het land. Vannacht moest de moshav Bet Me’ir in de bergen van Jeruzalem worden geëvacueerd vanwege een brand die er was uitgebroken. Gelukkig is daar niemand gewond geraakt, het vuur is onder controle. 
Bij de brand bij Sha’ar Hagay helpen 25 brandweerlieden met vier bluswagens van de brandweer van de Palestijnse Autoriteit hun Israëlische collega’s bij het bluswerk. Een aardige geste, die de hoop op een vrede in leven houdt.

Hier bij ons in Modi’in hadden we gisteren twee branden; één was ’s ochtends vroeg uitgebroken, de andere ’s middags. Nu is de hemel blauw en helder, maar als je in de richting van de bergen van Jeruzalem kijkt, kun je de rook zien die over de bergen hangt.

Vanmorgen vroeg was ik in het ‘Modi’in-centrum’ en heb daar mijn inkopen gedaan voor het weekeinde. Daarna ben ik de heuvel opgegaan die gisteren in brand stond. Ik heb een klein bericht voor u voorbereid, maar helaas was de wind zo hard dat ik soms moeilijk te verstaan ben. Maar toch wil ik u deze video laten zien.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder en nog iets kouder. Zware oostenwind, ’s nachts zeer koud. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. De waterspiegel van het Meer van Galilea ligt momenteel op 213,805 meter onder de zeespiegel.
Het weer zal ook het weekeinde koel en winderig blijven. Pas vanaf midden volgende week zal het beter weer worden. Misschien krijgen we dan ook wat regen.

De onderwerpen van ons Duitstalige tv-weekjournaal zijn: het Nocturno-Restaurant in Jeruzalem, Aviel Schneider over de media, Miriam Marcus zoekt volontaires van over de hele wereld, Ludwig Schneider geeft commentaar op de sidra (Bijbelgedeelte) van de week ‘Wajetze – En hij ging uit’, en een terugblik op het nieuws.

Ik wens u nog een aangenaam weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed. Shabbat shalom uit Modi’in.