Krijgt Israël alweer een droge winter?

De klimaatmodellen voor de komende winter in Israël zijn niet bemoedigend. Al acht jaar heeft Israël droge winters. De afgelopen weken werd dit thema vaak in de media besproken. De meesten vrezen – met of zonder modellen – opnieuw een droge winter.

(Foto: Shohat/Flash90)

Ook al zorgen Israëls ontziltingsinstallaties tegenwoordig voor een steeds groter deel van het benodigde water, toch zijn ze geen alternatief voor de benodigde regen. Jaarlijks daalt het niveau van de Dode Zee met 1,20 meter.

Israëls meteorologische dienst publiceerde deze week dat de kans op een regenachtige winter 35 procent bedraagt, tegen 37 procent voor een gemiddelde winter en 27 procent voor een droge winter. Daarom is het ditmaal moeilijk te verklaren wat soort winter op Israël af zal komen. ‘De modellen in onze regio zijn, in vergelijking met tropische gebieden, zoals rond de oceanen, nooit nauwkeurig geweest,’ verklaarde dr. Joav Levi, de chef van de onderzoeksafdeling van de meteorologische dienst. ‘De afgelopen vijf jaar hebben we maar één keer het winterweer correct voorspeld, en dat was in de winter van 2012 op 2013.’

Voor dr. Baruch Ziv, klimaatonderzoeker aan de Open Universiteit in Tel Aviv, is het bij ons nog lang geen winter. ‘Het duurt nog een paar weken voordat de eerste flinke regenbui in Israël aankomt,’ zei Ziv tegenover het Israëlische dagblad Yediot Achronot. ‘Dat is een probleem voor ons. Een november zonder neerslag is voor onze boeren een duur probleem, want dan moeten zij hun droge velden irrigeren.’ Verder wees dr. Ziv erop dat neerslag in Midden-Europa de laatste jaren veel sterker is geworden en vaak vroeger begint. Maar Israël blijft daar steeds buiten. Toen er in november 2010 nog geen neerslag was in Israël, werd Israël een maand later door ongelooflijke regenbuien verrast, en met sneeuw in Jeruzalem. ‘De lucht verplaatst zich over de wereld als in een golfritme, en in onze regio is het heel moeilijk om correcte klimaatmodellen op te stellen. Daarom hopen de boeren en de religieuze Joden dat God deze winter met regen zal zegenen.