Trump tot Israël: Ik houd van Israël en respecteer het

Slechts enkele dagen na zijn ontstellende overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, bevestigde Donald Trump dat in zijn tijd in het Witte Huis, de Amerikaans-Israëlische relaties gekenmerkt zullen worden door een nieuwe verbondenheid.

‘Ik houd van Israël en zijn burgers en respecteer hen,’ schreef Trump in een verklaring aan het dagblad Yisrael Hayom, dat eigendom is van een van de grootste steunpilaren van Trumps campagne, de Joods-Amerikaanse miljardair Sheldon Adelson. 

De Amerikaanse president-elect vervolgde: ‘Ik zie uit naar het versterken van de onverbrekelijke band tussen onze twee grote volken. Ik weet heel goed dat Israël de enige democratie in het Midden-Oosten is, en dat het de enige is die de mensenrechten verdedigt, en dat het een sprankje hoop is voor veel mensen.’

Wat het vredesproces betreft weigerde Trump, in overeenstemming met zijn campagne-programma, zich te committeren aan de tweestatenoplossing. In plaats daarvan drong hij erop aan, dat beide partijen over een wederzijds aanvaardbare oplossing moeten onderhandelen.

‘Ik geloof dat mijn regering in staat zal zijn om een belangrijke rol te vervullen bij het helpen van beide partijen om een rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken, een vrede die het gevolg moet zijn van onderhandelingen door de twee partijen zelf, en niet door druk van externe elementen,’ zei hij. ‘Israël en het Joodse volk verdienen het.’