Veel branden waren aangestoken; herstel duurt 30 jaar

Na onderzoek naar de talrijke branden die de afgelopen week in Israël woedden, heeft de Israëlische Belastingdienst bekend gemaakt, dat het bij de branden in Haifa, Nataf, Zichron Yaakov en Halamish ging om brandstichting met waarschijnlijk een terroristische achtergrond. De branden in de plaatsen Dolev, Gilon, Nirit en de Moshav Tal-El hadden een nationalistische achtergrond.

Verbrande bossen. (Foto: Gili Ya’ari, Flash90).

Deze beslissing is van groot belang voor huiseigenaren van wie de huizen werden beschadigd of verwoest door de brand. Zij hebben nu recht op schadevergoeding van de Staat. Veel huiseigenaren, vooral in Haifa, wachten nog steeds op vertegenwoordigers van de belastingdienst, die de schade aan de huizen moeten beoordelen.

Gisteren werd, na een beoordeling van de situatie en wegens de verandering van het weer, het bluswerk als beëindigd verklaard. Aan dit bluswerk, dat de naam ‘Operatie Vuur en Water’ kreeg, hebben 20.000 politie-agenten en 900 brandweermannen deelgenomen.
Sinds afgelopen dinsdag werden er 1773 branden in het land geteld, waarvan 39 in een groot gebied, en 24 brandstichtingen. De alarmtoestand werd opgeheven en de reservisten van het Thuisfront Commando mochten weer naar huis.

Er zijn 560 woningen volledig uitgebrand, vooral in de regio’s Haifa en Jeruzalem, en die moeten weer volledig worden herbouwd, De schade wordt geschat op ongeveer een half miljard shekel (122 miljoen euro)

Ongeveer 40 km2 aan bossen en parken is verbrand, en het kan vele jaren duren voordat de ‘verkoolde bossen’, die het vuur heeft achtergelaten, weer herbebost zijn. Volgens deskundigen kan dit wel dertig jaar duren

Ook veel van de in het wild levende dieren zijn gedood. ‘Hoewel enkele vossen en hyena’s en andere dieren er in slaagden om de branden te ontvluchten, waren andere niet zo gelukkig. Slangen en schildpadden bijvoorbeeld, hebben het niet overleefd,’ vertelde Uri Naveh, hoofd van de Natuur en Parken Autoriteit District Jeruzalem, aan de Israëlische nieuwssite Ynet.

We vragen onze trouwe lezers om ons te helpen om Israëls bossen te herstellen. Help mee om Israëls heuvels weer groen te kleuren door nieuwe en jonge bomen te planten.