VN: Israëlisch veldhospitaal beste ter wereld

De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN gaf Israël vorige week een zeldzaam compliment door het veldhospitaal van het Israëlische leger, dat Israël in rampgebieden inzet, als het beste ter wereld te onderscheiden.

Het veldhospitaal van het Israëlische leger werd in talloze rampgebieden ingezet om slachtoffers van aardbevingen, tsunami’s en andere rampen medisch te kunnen behandelen. Twee jaar geleden werd het na de aardbevingsramp in Nepal ingezet, waar de Israëlische artsen de door de ramp getroffen bevolking medisch verzorgden, deels gecompliceerde operaties uitvoerden en het veldhospitaal nog maanden na de ramp als een gewoon ziekenhuis bleven inzetten. 

De evaluatie heeft een aantal maanden geduurd. Nu heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het Israëlische veldhospitaal als een inrichting van ‘type 3’ geclassificeerd. Het is de allereerste keer dat een veldhospitaal deze classificatie krijgt.
Een lid van de delegatie die het hospitaal heeft beoordeeld, zei dat de wereld veel van Israël kan leren over hoe men in rampgebieden moet optreden.

Reserve luitenant-kolonel dr. Ofer Merin van het ziekenhuis Sha’are Zedek in Jeruzalem zei: ‘Deze beoordeling is een hoge eer voor Israël en de Militaire Geneeskundige Dienst.’
Leden van de medische eenheden van het Israëlische leger zullen van de Wereldgezondheidsorganisatie een bijzonder onderscheidingsteken ontvangen zodra de organisatie het nieuwe onderscheidingsteken heeft bevestigd.