Adviseur Trump: de Westbank behoort bij Israël

Een hoge functionaris van het overgangsteam van de Amerikaanse president-elect Donald Trump bezocht deze week Israël en stelde dat de zogeheten ‘Westelijke Jordaanoever’ duidelijk deel uitmaakt van Israël.

Becky Norton Dunlop (foto) reisde door de gebieden die in de Bijbels bekend zijn als Judea en Samaria, en zei tegen verslaggevers: ‘Iedereen die Judea en Samaria komt bezoeken, ziet dat het een onlosmakelijk onderdeel is van de staat Israël.”

Verder ontkrachtte ze het denkbeeld, dat Joodse pioniers in de regio allemaal vijandig tegenover lokale Arabieren staan. ‘Tijdens het bezoek zagen we dat de Arabieren die in Israël wonen goed kunnen samenwerken met hun Israëlische buren,’ zei Dunlop. ‘De internationale gemeenschap moet kennis nemen van wat er hier werkelijk gebeurt, in plaats van te luisteren naar de mainstream media die het nieuws niet melden, maar liever dingen verzinnen.’

Velen in Israël verwachten dat de mislukte ’tweestatenoplossing’ tijdens het presidentschap van Trump eindelijk te ruste wordt gelegd. Senior leden van premier Benjamin Netanyahu’s kabinet roepen op tot meer woningbouw in Judea en Samaria nadat Trump president is geworden.

Mevrouw Dunlop werd tijdens haar reis vergezeld door Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres, en door een aantal Europese parlementsleden.