Arabisch Knessetlid verdacht van hoogverraad

Basel Ghattas, lid van de Gezamenlijke Arabische Lijst in de Israëlische Knesset, wordt verdacht van het plegen van hoogverraad. De Israëlische politie meldde zondag, dat ze ‘substantieel bewijs’ hebben dat Ghattas mobiele telefoons naar gevangen Palestijnse terroristen smokkelde.

Ghattas (foto) bezoekt vaak Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen, omdat hij zichzelf ziet als deel van de Arabische ‘strijd’ tegen de Joodse Staat. Volgens politie-functionarissen smokkelde het Knessetlid tijdens enkele van deze bezoeken 15 mobiele telefoons naar twee specifieke Palestijnse gevangenen.

De autoriteiten probeerden zondag Ghattas, na zijn bezoek aan gevangenen, voor kort aan te houden en te ondervragen, maar hij beriep zich op zijn immuniteit als Knessetlid en weigerde. 
Nu openen politie-functionarissen een onderzoek naar zijn gedrag, en een aantal Knessetleden roepen op om de onschendbaarheid van Ghattas op te heffen

Een vroegere commissaris van de Israëlische Gevangenisdienst zei dat Ghattas een flinke gevangenisstraf kan verwachten als hij wordt veroordeeld. 
Natuurlijk kan hij ook besluiten het land te ontvluchten, zoals het vroegere Arabische Knessetlid Azmi Bishara (zijn neef) deed, toen werd ontdekt dat hij tijdens de Tweede Libanonoorlog Hezbollah hielp.
Maar Ghattas benadrukt dat de hele zaak een politieke ‘heksenjacht’ is door Israëls ‘racistische’ Joodse autoriteiten.