De realiteit onder ogen zien

Net als de rest van de wereld, werden de Arabische landen compleet verrast door de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. De Arabische pers wist na de uitslag niet zo goed hoe ze moesten reageren. Het bleef bij de opmerking dat de Amerikaanse kiezers een keuze moesten maken tussen twee kwaden.

De Arabieren waren het in dit opzicht vrijwel allemaal met elkaar eens, en dat is op zich al een unicum. Trump heeft met zijn anti-Arabische retoriek niet veel vrienden gemaakt. Maar Barack Obama heeft ook zijn krediet verloren in de Arabische wereld. Hij wordt deels verantwoordelijk gehouden voor de chaos in het Midden-Oosten. Men is het erover eens dat de democratische kandidaat Hillary Clinton het mislukte beleid van Barack Obama zou hebben voortgezet.

Abdulrahman al-Rashed, voormalig manager van de nieuwszender Al-Arabiya en eindredacteur van het internationale dagblad Asharq al-Awsat dat zijn hoofdvestiging in Londen heeft, is een van de meest invloedrijke journalisten in de Arabischsprekende wereld. Toen Obama acht jaar geleden president werd, waarschuwde al-Rashed ‘niet al te optimistisch te zijn’. Nu Donald Trump tot president is gekozen, waarschuwt hij met ‘niet al te pessimistisch te zijn’. ‘Wees niet bang voor Trump’, schreef hij onlangs in zijn column in het dagblad Asharq al-Awsat. ‘Trumps houding ten aanzien van moslimterreur en extremisme moet niet gezien worden als racisme. Ten aanzien van dit onderwerp neemt hij eenzelfde standpunt in als wij.’ 

Al-Rashed zei dat Trump in zijn functie als president de Arabische moslimwereld zal dwingen om verantwoordelijkheid te nemen voor de huidige situatie. Hiermee zullen de komende vier jaar met Trump als president veel belangrijker worden dan de afgelopen acht jaar met Obama als president.