Obama heeft eindelijk Israël zijn ware gezicht getoond

Op een moment dat hij nog minder dan een maand aan de regering is, heeft de Amerikaanse president Barack Obama eindelijk zijn ware gezicht ten opzichte van Israël getoond, door zijn weigering, een anti-Israël resolutie in de VN Veiligheidsraad met een veto te treffen. Zo beschreef een hooggeplaatste Israëlische regeringsfunctionaris het verbazingwekkende vertrek van Obama uit de Amerikaanse politiek.

De resolutie werd met 14 tegen 0 stemmen aangenomen, de VS onthield zich van stemming. In de resolutie werd geëist dat Israël stopt met het toelaten dat Joden op de zogeheten Westbank en in het oostelijke deel van Jeruzalem wonen.

De VS heeft traditioneel zijn veto uitgesproken over al dergelijke resoluties. Dat Obama dit naliet zag zijn Israëlische rivaal, premier Benjamin Netanyahu, als een laatste steek.

‘Dit is de laatste steek van president Obama. Een daad die het ware gezicht van de regering-Obama onthulde,’ zei de Israëlische functionaris tegen lokale media. ‘Nu kan de wereld zien waarmee we de afgelopen acht jaar te kampen hadden.’

Zowel Israël als het Amerikaanse Congres hebben gedreigd om te reageren door de financiering van de Verenigde Naties, en de steun aan de landen die de resolutie steunden, te verlagen.

Hoewel de resolutie geen directe gevolgen heeft, kan hij leiden tot een nieuwe golf van rechtszaken en sancties tegen Israël en de Israëli’s die in het Bijbelse hartland Judea en Samaria wonen.