PA: Loofhut is verboden voor Palestijnen

Vier Palestijnen zijn door de Palestijnse politie gearresteerd, omdat ze tijdens het Loofhuttenfeest op een uitnodiging waren ingegaan om in een traditionele loofhut koffie te komen drinken. Het gaat om de loofhut van Oded Revivi, de burgemeester van de Joodse nederzetting Efrat, die de vier Palestijnse vrienden daarvoor had uitgenodigd. 

De vier werden daarvoor de volgende dag opgepakt. In de Palestijnse media verscheen het bericht dat de vier met ‘babymoordenaars’ hadden gegeten. De Palestijnse politie liet weten dat ze ter bescherming van hun eigen leven waren gearresteerd. Ze waren namelijk door woedende Palestijnen bedreigd. Na tussenkomst van de Joodse burgemeester kwamen de Palestijnen tenslotte weer vrij.

Burgemeester Revivi zei: ‘Het is absurd dat de PA de Palestijnen verbiedt om bij Joden koffie te drinken, als zou dat crimineel gedrag zijn. Als dat al verboden is, hoe moeten we dan ooit in vrede met elkaar samenleven?’ Het bezoek aan Efrat was uitgelekt via Facebook.

Linkse mensenrechtenorganisaties in Israël hebben zich op geen enkele manier ingezet voor de Palestijnse arrestanten die hun Joodse vrienden op het Loofhuttenfeest hadden bezocht. Deze organisaties zien dat soort bezoekjes niet graag, omdat het niet strookt met hun negatieve imago van Joodse pioniers. Maar in werkelijkheid onderhouden Palestijnen en Joden in Judea en Samaria, de Bijbelse gebieden, vaak hartelijke relaties.