Verraderlijk Arabisch Knessetlid schaadt gemeenschap

Het was slechts een kwestie van tijd, totdat de christelijke Arabier Basel Ghattas, Knessetlid van de Verenigde Arabische Lijst, een grote stunt uithaalde in zijn zelfbenoemde rol van voorvechter van de Palestijnse zaak. Maar hij had nooit vermoed, dat de stunt hem achter de tralies kon brengen.

Tot nu toe is bekend, dat Ghattas op 18 december bij de Ketzion Gevangenis kwam om twee gevangen Palestijnse terroristen te bezoeken, Walid Daka, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor zijn aandeel in de ontvoering van en moord op de Israëlische korporaal Moshe Tamam in de 1984, en Basel Bazara, ooit een commandant van de terroristische arm van de PLO, bekend als de Al Aqsa Martelaren Brigade. Bazara wordt beschouwd als de leider van de PLO gevangenen in Ketzion Gevangenis.

Procureur-generaal Avichai Mendelblit wilde alleen meedelen, dat Ghattas gevangen zat wegens het smokkelen van 12 mobiele telefoons, 16 SIM-kaarten en een hoofdtelefoon. De Knesset Commissie besloot Ghattas zijn parlementaire onschendbaarheid voor vervolging af te nemen, wat vervolgens leidde tot zijn arrestatie voor verder onderzoek.

De stunt van Ghattas is de laatste van een reeks acties, waarmee hij de grenzen van het geduld van het volk voor zijn provocaties heeft beproefd:
• Op 15 oktober ging Ghattas naar het Tempelplein, en trotseerde daarmee de order van premier Netanyahu, dat Knessetleden de heilige plaats tot nader order niet mogen bezoeken,
• In augustus 2016, enkele dagen na het uitbreken van de ‘messen-intifade’, nam Ghattas deel aan het anti-Israëlische World Social Forum in Montreal, Canada. Volgens Canadese Joodse organisaties heeft dit forum extreme anti-Israël standpunten en moedigt het antisemitisme aan. Het Forum hield verscheidene workshops die boycotten en bestraffen van Israël steunen,
• Ghattas heeft zelf gezegd, dat hij geld inzamelde voor een flottielje die moet proberen het embargo van Gaza te breken, en hij riep op tot het boycotten van Israël,
• Ghattas heeft bevestigd, dat hij betrokken is bij een verzoeningspoging van Hamas met de PLO,
• In september 2016, toen de vroegere president Shimon Peres in de intensive care lag, waaruit hij niet herstelde, verklaarde Ghattas, dat ‘hij bedekt is met ons [Palestijnse] bloed’,
• Evenals de rest van de Verenigde Arabische Lijst weigerde hij de begrafenis van Peres bij te wonen, wat zelfs oproer bij de Israëlische Arabieren veroorzaakte.

Ghattas is niet het eerste Arabische Knessetlid dat wordt beschuldigd van het schende van de nationale veiligheid. De oprichter van Ghattas eigen Balad Partij (die deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Lijst) was een christen met de naam Azmi Bishara. Hij ontvluchtte Israël in 2006, nadat werd ontdekt dat hij Hezbollah had geholpen tijdens de Tweede Libanese Oorlog. Op dezelfde manier werd het voormalige Balad Knessetlid Said Nafa tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het contacteren van een buitenlandse agent.

Dit soort acties schaden de Israëlische Arabieren door de gehele minderheid te stigmatiseren; de meesten van hen zijn gekant tegen dergelijke ondermijnende acties. De Arabische gemeenschap moet daarom Basel Ghattas veroordelen, evenals Hanin Zoabi en Jamal Zahalka, die, in plaats van aan co-existentie en partnerschap te werken, doen wat ze kunnen om de Joods-Arabische relaties in Israël te verstoren.

Jonathan Elkhoury is een woordvoerder van de Christian Empowerment Councildie Arabisch sprekende christenen stimuleert om te integreren binnen de Israëlische Joodse samenleving.