Kritische nieuwe VN-ambassadeur VS verdedigt Israël

Sinds januari heeft de VS een nieuwe VN-ambassadeur, het is Nikki Haley. Een paar dagen geleden nam ze heeft deel aan de eerste vergadering van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten. Na afloop sprak ze in een verklaring scherpe kritiek uit op de Verenigde Naties en hun houding ten opzichte van de Staat Israël.

De volledige tekst van de verklaring luidt:
“De Veiligheidsraad heeft zojuist zijn maandelijkse vergadering over het Midden-Oosten beëindigd. Ik was er voor de eerste keer bij en moet zeggen dat het was een beetje vreemd was. De Veiligheidsraad wordt geacht te bespreken hoe internationaal de vrede en veiligheid kan worden gehandhaafd. Maar in onze vergadering over het Midden-Oosten ging de discussie niet over Hezbollah’s illegale toename van raketten Libanon. Het ging niet over het geld en de wapens die Iran aan terroristen levert. Het ging niet over hoe we ISIS verslaan, het ging niet over hoe we Bashar al-Assad verantwoordelijk kunnen stellen voor de moord op honderdduizenden burgers. Nee, in plaats daarvan richtte de vergadering zich op het bekritiseren van Israël, de enige echte democratie in het Midden-Oosten. Ik ben hier nieuw, maar ik weet dat de Raad al tientallen jaren maand na maand zo functioneert. 

Ik ben hier om uit te spreken, dat de Verenigde Staten dit niet langer lijdzaam zal toelaten. Ik ben hier om de ijzeren steun van de VS voor Israël te onderstrepen. Ik ben hier om te benadrukken dat de Verenigde Staten vastbesloten is om zich te verzetten tegen de anti-Israëlische vooringenomenheid van de VN. We zullen nooit de verschrikkelijke fout van resolutie 2334 herhalen en eenzijdige resoluties van de Veiligheidsraad die Israël veroordelen toelaten In plaats daarvan zullen we aandringen tot actie bij de echte bedreigingen die we in het Midden-Oosten waarnemen

Wij staan ​​voor vrede. We steunen een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, waarover rechtstreeks wordt onderhandeld door de twee partijen, zoals president Trump gisteren herhaalde tijdens zijn ontmoeting met premier Netanyahu. De ongelooflijk eenzijdige resoluties van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering maken de vrede die alleen maar moeilijker te bereiken, doordat een van de partijen wordt ontmoedigd om naar de onderhandelingstafel te gaan.

Het is ongelooflijk dat het VN-Departement voor Politieke Zaken een hele afdeling heeft gewijd aan Palestijnse zaken. Stel je dat eens voor. Er is geen afdeling voor illegale raketlanceringen vanuit Noord-Korea, geen afdeling voor de nummer één terreur-steunende Staat, Iran. De bevooroordeelde benadering van de Israëlisch-Palestijnse kwestie doet het vredesproces geen goed, en staat los van de realiteit in de wereld om ons heen. 

De dubbele standaarden zijn ongelofelijk. Slechts een paar dagen geleden heeft de VS tevergeefs geprobeerd, om de Veiligheidsraad een terroristische aanslag in Israël te laten veroordelen. Een terrorist had daar eerst mensen die op de bus stonden te wachten beschoten, en toen anderen gestoken. Wanneer een dergelijke aanval in een ander land was gebeurd, dan zou de Veiligheidsraad zonder aarzelen de aanval hebben veroordeeld. Maar niet alzo bij Israël. De uitspraak werd geblokkeerd. En dat is zeer beschamend.

Israël bestaat in een regio, waar anderen tot zijn totale vernietiging oproepen van het land en in een wereld waar het antisemitisme steeds toeneemt. Dit zijn bedreigingen die we in de VN moeten bespreken als we willen blijven werken aan een gedetailleerde overeenkomst die een eind maakt aan het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Maar buiten de Verenigde Naties is er echter enig goed nieuws. Israël plaats in de wereld verandert. Israël bouwt nieuwe diplomatieke betrekkingen op. Steeds meer landen erkennen hoeveel Israël bijdraagt ​​aan deze wereld, ze beseffen dat Israël een baken van stabiliteit is in deze onrustige regio en dat Israël vooraan loopt op het gebied van innovatie, ondernemerschap en technologische ontdekkingen.

Het is de hoogste tijd dat het vooroordeel van de VN tegen Israël gaat veranderen. De Verenigde Staten zullen niet aarzelen om zich uit te spreken tegen deze vooroordelen ter verdediging van onze vriend en bondgenoot Israël. ‘