‘Palestijnen afsnijden van stroom wegens schulden’

De directeur van het Israëlische elektriciteitsbedrijf, Iftach Ron Tal, zei dinsdag tijdens de 14e Jeruzalem Conferentie van het weekblad Besheva, dat de Palestijnen van de stroom worden afgesneden als ze hun openstaande elektriciteitsrekening niet regelen.

Directeur Iftach Ron Tal en een monteur in een hoogspanningsmast. (Foto: Hadas Parush/Flash 90).

De Palestijnse Autoriteit heeft dan wel recent een bedrag van 600 miljoen shekel (150 miljoen euro) overgeboekt naar de elektriciteitsmaatschappij, maar de schuld zou nog veel groter zijn, die zou meer dan een miljard shekel (250 miljoen euro) bedragen. Ook al is men midden in onderhandelingen om te vermijden dat de Palestijnen verder in de schulden raken, toch is de huidige situatie onverdraaglijk en onaanvaardbaar.

‘Een hele bevolking gebruikt elektriciteit zonder daarvoor te betalen. Wanneer het Israëlische burgers zouden zijn, dan hadden wij [het elektriciteitsbedrijf] hen al lang van de stroom afgesloten. Wanneer onze onderhandelingen met de Palestijnen geen resultaten opleveren, dan zullen we ook de stroom afsluiten naar de huishoudens van de Palestijnse Autoriteit,’ zei Tal.

Hij verklaarde verder, dat zijn bedrijf een stichting zal oprichten, die erover zal beslissen welke Israëlische burgers die schulden hebben, niet van de stroom worden afgesloten. Er moet een manier worden gevonden om dit probleem op te lossen, want er zijn heel veel Israëli’s die niet in staat om hun elektriciteitsrekeningen te betalen.