President Trump is de eerste president, die zijn campagnebelofte om de Amerikaanse ambassade weer naar de Israëlische hoofdstad te verhuizen serieus neemt, sinds het Amerikaanse congres in 1995 de Jerusalem Embassy Actaannam.

Om die reden landde een officiële delegatie van het Congres dit weekeinde in Israël voor beraadslagingen over de verplaatsing van de ambassade. Doel van de reis is om president Trump een volledige en nauwkeurige analyse te geven, wanneer en hoe de ambassade het beste kan worden verplaatst. De delegatie zal ook met premier Benjamin Netanyahu spreken en mogelijke plaatsen voor de ambassade in Jeruzalem onderzoeken. 

Het Israëlische Knessetlid Yehuda Glick (Likoed) zei in een verklaring dat de Amerikanen kwamen om ‘de zaak van het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem nauwkeurig te onderzoeken – zowel vanuit een praktisch als een politiek standpunt.’ Glick zei dat hij hen opnieuw de ‘unieke geschiedenis en de politieke realiteit van Jeruzalem, in verleden en heden,’ duidelijk zou maken.