Mensenrechtenclubs: ‘IDF op de zwarte lijst zetten’

 
 
 Verschillende mensenrechtenorganisaties, die sinds 2001 samenwerken onder de naam ‘Watchlist’, hebben de nieuwe VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gevraagd om het Israëlische leger op de lijst te plaatsen van landen en gewapende organisaties die bij gewapende conflicten steeds weer verantwoordelijk zijn voor geweld tegen kinderen.

‘Watchlist’ beschuldigd het Israëlische leger, dat het verantwoordelijk is voor de dood en het gewond raken van kinderen tijdens aanvallen op scholen en ziekenhuizen in de Gazastrook en op de Westbank.’ Daarover werd in Israël veel gediscussieerd. Israël stelde Hamas verantwoordelijk voor de doden, omdat ze wapens en terroristen in scholen en ziekenhuizen verborgen.

De ‘zwarte lijst’ is onderdeel van het jaarverslag van de secretaris-generaal van de VN over de verwondingen van kinderen in gewapende conflicten. Op deze lijst staan organisaties zoals Al Qaida, Boko Haram, ISIS, Taliban en een aantal Afrikaanse landen. Het plaatsen van het Israëlische leger op deze lijst kan leiden tot de eis van sancties tegen Israël.