Veel bouwmateriaal naar Gaza – ondanks bedenkingen

Israël steunt actief de wederopbouw in de Gazastrook. Meer dan 7,5 miljoen ton aan bouwmaterialen is sinds het conflict met Hamas in de zomer van 2014 geïmporteerd in Gaza, ondanks terechte zorgen dat Hamas een deel ervan gebruikt voor de bouw van tunnels.

Een vrachtauto met bouwmaterialen. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Van de meer dan 127.000 huishoudens die in het kader van het ‘Gaza Reconstruction Mechanism’ toestemming hebben gekregen om bouwmaterialen te kopen, hadden tot eind februari 2017 al meer dan 88.000 hiervan gebruik gemaakt. Er was toestemming voor het in- en uitreizen van personen ten behoeve van het reconstructiewerk, waaronder zakenlieden uit de Gazastrook, bouwvakkers, ingenieurs en andere relevante vaklieden, evenals voor de doorgang tussen de Gazastrook en Israël of ook de Westbank.

Ondanks de terechte bezorgdheid dat Hamas de bouwmaterialen voor terroristische doeleinden zou kunnen gebruiken, stond Israël in de Gazastrook bouwprojecten toe voor woningen, scholen, ziekenhuizen en infrastructurele projecten, opgezet en gedeeltelijk gefinancierd door internationale organisaties, andere Staten, de Palestijnse Autoriteit en particulieren. Israël heeft maatregelen genomen om de wederopbouw te ondersteunen, hoewel die grote veiligheidsrisico’s opleveren. In het verleden heeft Hamas grote hoeveelheden hulpgoederen en ingevoerde goederen ‘omgeleid’ voor gebruik in de terroristische infrastructuur.