‘We zijn niet van plan de Joden in zee te drijven’

Israel Today heeft een gesprek gehad met sjeik Abu Khalil al Tamimi. Deze gerespecteerde sjeik heeft weinig vertrouwen in een tweestatenoplossing en zou het liefst in een Israëlische democratie wonen, waarin de Palestijnen gelijke rechten hebben. Deze opzienbarende uitspraak deed de sjeik in een interview met Aviel Schneider, hoofdredacteur van Israel Today. 

Terwijl de internationale gemeenschap struikelt over de omstreden reguleringswet, laat deze sjeik een ander geluid horen. ‘Een tweestatenoplossing heeft geen zin. We willen in een Israëlische democratie met gelijke rechten in Palestina wonen.’ 
Tamimi is de geestelijke leider van de salafisten en lid van de islamitische sharia-rechtbank in de Palestijnse gebieden. Hij zegt verder: ‘De Palestijnen zijn bang om de waarheid en hun gevoelens uit te spreken voor de camera.’

Israel Today: Hebt u medestanders onder de Palestijnse bevolking?
Tamimi: Ja. Een grote meerderheid wil in één staat samenwonen met de Joden onder democratisch bestuur. Zelfs als ik met Palestijnse extremisten praat, neem ik deze teneur waar. In de Koran staat bovendien dat de Joden in de laatste fase van het bestaan van de wereld naar het heilige land zullen terugkeren. Geloof me, heel wat Palestijnen vertellen me dat een leven in Israël veel beter is dan in de autonome gebieden of in Arabische landen. Maar Hamas zal geen enkel compromis met Israël willen sluiten.

Wilt u als religieuze leider invloed hebben bij een politieke vredesoplossing?
Absoluut! Bij de islam is dat de normale gang van zaken. De Arabische, oriëntaalse en islamitische manier van doen is anders dan de mentaliteit van het Westen. In onze cultuur moeten religieuze leiders betrokken worden bij de politieke processen. De Joden begrijpen dat, maar de christenen minder.

Geen tweestatenoplossing dus?
Een tweestatenoplossing is voor beide volken onmogelijk. Dat heeft hier gewoon geen zin en al helemaal niet in het heilige land. De enige kans die er nog is op vrede voor beide volken, is de éénstaatoplossing. Dat beseft zelfs Machmoud Abbas, de leider van de Palestijnen. Maar hij wordt door de wereldmachten gedwongen de tweestatenoplossing te promoten.

Denkt u echt dat de twee volken kunnen samenleven?
Jawel, maar dan is het wel nodig dat beide volken vanaf de eerste dag ook gelijke rechten hebben. Israëlische veroveringen bevorderen Palestijns extremisme en islamitische jihad. Ik weet dat vooral de linkse Israëli’s bang zijn voor rechtsgelijkheid. Daarom is mijn voorstel dat dit plan pas na een periode van tien tot vijftien jaar wordt verwezenlijkt. Zo kunnen we elkaar wederzijds testen. Ik heb een situatie zoals in Libanon voor ogen. Daar wonen christenen en moslims naast elkaar.

Het lijkt erop of u het beter kunt vinden met rechtse Joden dan met linkse?
Ja, met rechtse Joden heb ik veel meer gemeen. Dat komt onder meer omdat ik als islamitische geestelijke Joodse rabbijnen beter kan begrijpen.