Aviram Ze’evy: Oog in oog met anarchie

Aviram Ze’evy is in Israël bekend vanwege zijn betrokkenheid bij de relatief kleine organisatie ‘AdKan’. Deze naam kun je vertalen met ‘Tot hier en niet verder!’ De 37-jarige Ze’evy was drie jaar geleden nog nauwelijks geïnteresseerd in politiek. Hij heeft gewerkt voor de Israëlische geheime dienst en heeft nu zijn eigen beveiligingsbedrijf en detectivebureau.

Na de militaire operatie van 2014 in de Gazastrook werd hij actief bij AdKan. Toen hij zag dat soldaten door linkse demonstranten ‘moordenaars’ werden genoemd en de staat Israël werd beschuldigd van oorlogsmisdaden was hij verbijsterd.
De laatste jaren heeft AdKan een reeks undercover-operaties uitgevoerd om mensenrechten-organisaties te ontmaskeren. Veel van deze organisaties demoniseren Israël en hitsen mensen op. Ze schrikken er zelfs niet voor terug om misdaden te plegen. In de meeste gevallen gaat het hier om hulporganisaties die ongestoord hun doel kunnen nastreven: de vernietiging van de Joodse staat.

Een documentaire over een dergelijke undercover-operatie werd in januari 2016 uitgezonden op de Israëlische televisie. AdKan ontdekte een geldstroom die richting Ezra Nawi ging, een anarchist die op zijn beurt Palestijnen betaalt om tegen het Israëlische leger te demonstreren. Nawi doet zich graag voor als pacifist. Maar in de documentaire geeft hij toe dat hij Palestijnen die land aan Joden hadden verkocht, heeft uitgeleverd aan de Palestijnse Autoriteit. Het is bekend dat deze Palestijnen worden gemarteld en soms vermoord.

In een tweede televisie-uitzending in maart 2016 richtte AdKan zich op de groep ‘Breaking the Silence’ en hun methode om argeloze soldaten informatie te ontfutselen.
Een derde documentaire werd afgelopen januari uitgezonden. Breaking-the-Silence-activist Nadav Weiman stond centraal in deze uitzending. Hij noemt terroristen ‘vrijheidsstrijders’.

Israel Today: Waarom is AdKan nodig?
Ze’evy:
‘Democratische landen schrikken er vaak voor terug om in discussie te gaan met links-radicale groepen, omdat ze bang zijn voor het stempel ‘ondemocratisch gedrag’. In deze tijd van politieke correctheid wil niemand de mensenrechtenorganisaties of de landen die deze organisaties steunen een strobreed in de weg leggen.’

Hoe gaan jullie te werk?
‘Onze mensen werken in het geheim aan het ontrafelen van de werkelijke activiteiten van deze radicale groeperingen. Een van onze mensen wist zich zelfs op te werken tot rechterhand van Ezra Nawi. We vergaren informatie van anarchisten en Palestijnen die met hen samenwerken, of van mensen die benadeeld zijn door deze groepen.’

Wat zijn jullie over Ezra Nawi te weten gekomen?
‘We hebben harde bewijzen in handen, dat deze man een buitenlandse agent heeft benaderd. Daarvoor kun je vijftien jaar achter de tralies verdwijnen. Bovendien heeft hij contacten met de Palestijnse veiligheidsdienst. Yehuda Shaul van ‘Breaking the Silence’ is regelmatig in Beit Jala en kan zich vrij bewegen in de Palestijnse gebieden. Dat is normaal gesproken niet mogelijk, behalve als je een tegenprestatie levert. Deze groep werd er ook van beschuldigd dat ze informatie loskrijgen van soldaten, informatie die absoluut niets met mensenrechten te maken heeft.’

Waarom zijn deze mensen nog niet veroordeeld?
‘Dat weet ik niet. De politie is wel begonnen deze zaken aan te pakken, maar het onderzoek van het Openbaar Ministerie stagneert momenteel.’