‘Syrië dreigt met afschieten Scud-raketten naar Israël’

Het regime van de omstreden Syrische dictator Bashar Assad heeft volgens berichten gedreigd Scud-raketten af te vuren op Israël als het nog meer aanvallen op Syrisch grondgebied uitvoert.

Israël heeft Patriot anti-raketbatterijen ingezet bij zijn noordelijke grens om zich te verdedigen tegen mogelijke aanvallen van Syrië en Hezbollah. (Foto Gili Ya’ari/Flash90).

Er wordt aangenomen dat Israël sinds het begin van de Syrische burgeroorlog op verschillende momenten geselecteerde doelen in Syrië heeft aangevallen. De meeste keren waren de doelen geheime wapenzendingen naar de terreurmilitie Hezbollah, die verbonden is met Assad.
Israëlische troepen hebben ook tal van keren teruggeschoten naar Syrië na artillerie-aanvallen op de Golanhoogten door rebellengroepen.

Volgens het Libanese persbureau Al-Diyar heeft de regering-Assad in een boodschap aan Israël gewaarschuwd: ‘Syrië kan vergeldingsaanvallen uitvoeren tegen Israël door Scud-raketten af te vuren, indien dit land Syrië nog één keer treft’.
Geschat wordt dat Syrië meer dan 800 Scudraketten heeft, die elk in het beste scenario een lading van een halve ton explosieven kunnen vervoeren, en in het ergste scenario een chemische lading.

De meesten geloven echter dat Rusland, de andere bondgenoot van Syrië, zal verhinderen dat Assad Israël aanvalt. Maar misschien zal Assad er gebruik van maken, als een laatste wanhopige poging om aan de macht te blijven.