De liefde tussen Trump en Abbas is echt voorbij

Begin mei leek het nog, of er een hartelijke vriendschap opbloeide tussen de Palestijnse leider Machmoud Abbas en de Amerikaanse president Trump, die op zijn Twitter account schreef, dat het voor hem ‘een eer was, president Abbas te ontmoeten’.

Maar het duurde niet lang voordat premier Netanyahu de leugens ontmaskerde, die Abbas tijdens zijn ontmoeting met Trump vertelde over zijn voornemen tot vrede met Israël. Kort daarna verwijderde Donald Trump zijn tweet om de woorden van respect voor Machmoud Abbas terug te nemen.

Na de affaire van de bouw van een ‘vrouwencentrum’ door de Palestijnse Autoriteit, met financiële steun van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vernoemd werd naar de terroriste Dalal Mughrabi, die betrokken was geweest bij een van de bloedigste terreuraanslagen in de geschiedenis van Israël, heeft Trump getoond dat hij geen schandalige leugens en aanmoediging van terreur meer zal tolereren.

Toen Trump en Abbas elkaar vorige week in Bethlehem ontmoetten tijdens Trumps ‘bliksembezoek’ aan Israël, maakte Trump tijdens een gemeenschappelijke persconferentie duidelijk, dat er een eind moet komen aan steun aan terreur en ophitsing. Trump noemde ook de voortdurende betalingen aan terroristen en hun families. Deze acties zijn een hindernis voor de vrede, zei hij.

Volgens berichten was de ontmoeting van Trump en Abbas achter gesloten deuren allesbehalve vriendelijk, toen Abbas herhaalde dat zijn Fatach-fractie niet betrokken was bij anti-Israël en antisemitische ophitsing.

Trump zou naar verluidt tegen Abbas hebben geschreeuwd: ‘U hebt me belazerd in Washington! U heeft met mij over vrede gesproken, maar de Israëli’s hebben me laten zien dat u persoonlijk het ophitsen steunt. Er zal nooit vrede komen op een plaats waar geweld wordt getolereerd, gesteund en zelfs beloond!’