De valse geschiedenis van de UNESCO

 
UNESCO heeft Israël’s 69e onafhankelijkheidsdag gekozen voor weer een van zijn vele beruchte anti-Israëlische resoluties. De resolutie, getiteld ‘Occupied Palestine’, moet de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem, inclusief de oude stad, veroordelen en vindt het nodig om Gaza in ‘bezet Palestina’ op te nemen.Een jaar geleden wiste UNESCO iedere Joodse band met de Tempelberg uit, waardoor het alleen islamitisch erfgoed was. Op 2 mei breidde dit VN-orgaan het gebied, waar de Joden volgens hen geen aanspraak hebben, uit tot de gehele Oude Stad van Jeruzalem.

Op basis van de Conventies van Genève, de Haagse Resoluties over Oorlogsvoering, het Verdrag van Den Haag ter bescherming van ‘eigendomsoverdracht van culturele goederen’, en andere internationale resoluties en protocollen, wist de UNESCO in feite elke Joodse band uit met de Tunnel van Hizkia, de Stad van David, en talloze andere archeologische plaatsen en vondsten in en rond de Oude Stad, bewijzen die geen twijfel laten bestaan over wiens erfgoed Jeruzalem werkelijk is.

Maar UNESCO houdt totaal niet van deze geschiedenis, vandaar deze blijmoedige en gewillige revisie van de geschiedenis tot wat de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotovely, terecht ‘nepgeschiedenis’ noemde.
In dit kader van nepgeschiedenis kan de UNESCO vele malen bevestigen en herbevestigen dat Jeruzalem (ironisch, dat ze de Hebreeuwse naam van de stad blijven gebruiken) gestolen Palestijns eigendom is, ‘het cultureel erfgoed van Palestina’. En het doet er helemaal niet toe, dat iemand schreeuwt tot hij blauw ziet dat ‘Palestina nep is’, omdat de UNESCO niet zo zeer geïnteresseerd is in geschiedenis alswel in het belasteren van Israël.

De Israëlische commentator Yotam Zimri concludeerde dat deze laatste resolutie een goede zaak is, omdat ‘in tegenstelling tot vele andere antisemitische organen die op geraffineerd manieren proberen om de ziekte die door hun aderen stroomt te verbergen door te zeggen dat ze alleen maar bezwaar maken tegen Israëls beleid, [UNESCO] dat doet op de meest lompe en transparante manier.’ Daarvoor, zegt Zimri, moeten we de UNESCO bedanken.

Zoals voorspelbaar hebben Israëlische functionarissen deze resolutie veroordeeld, waarbij premier Netanyahu een sarcastische opmerking maakte tijdens de jaarlijkse Bijbelquiz tijdens Onafhankelijkheidsdag: UNESCO probeert het feit te ontkennen dat Jeruzalem een Joodse stad is, daarom ‘ontkennen wij UNESCO’.

Toch benadrukken veel Israëli’s, dat Netanyahu slechts lippendienst bewijst aan Jeruzalem. Zij wijzen op de harde behandeling van Joden op de Tempelberg als bewijs dat het beleid van Netanyahu het tegenovergestelde tot stand brengt van vaste en onverschrokken Joodse soevereiniteit in en rond Jeruzalem.

Zelfs media-analist Guy Bechor, een fervente supporter van Netanyahu, schrijft over de onzekerheid van de premier. ‘Stop met bang zijn’, schrijft Bechor op zijn populaire blog. ‘Het Government House [het hoofdkwartier van de Wapenstilstand Toezicht Organisatie van de Verenigde Naties in Jeruzalem], en het gebied daaromheen, is het eigendom van Israël [en we willen dat het] de Amerikaanse ambassade [wordt]’, zegt hij en vraagt de Israëli’s mee te doen aan een ​​petitie hiertoe.