Trump: ‘Jeruzalem, wat een erfenis voor Israël’

Na zijn toespraak in het Jeruzalemse Israel Museum kun je zeker zeggen, dat Donald Trump waarschijnlijk de meest Israëlische Amerikaanse president is. De Israëlische media waren opgetogen over zijn toespraak als afsluiting van zijn 28 uur durende reis naar Israël. Dit was historisch, zoals nog geen andere Amerikaanse president in Israël heeft gesproken.’Israël is het bewijs van de onverbreekbare geest van het Joodse volk, dat zo veel heeft geleden, maar nog steeds hoop met zich mee draagt,’ zei Trump in zijn toespraak. Het was niet alleen belangrijk wat Trump zei in zijn toespraak, maar ook wat hij niet zei in zijn toespraak. Trump heeft geen woord gezegd over een tweestatenoplossing. En ook de Joodse bouw in het Bijbelse hartland van Judea en Samaria werd niet genoemd. Daarop legde de vorige Amerikaanse president telkens weer de nadruk. In zijn toespraak benadrukte hij de eeuwige band tussen het volk Israël en het Heilige Land. Het conflict kan niet altijd en eeuwig duren en is in zijn ogen oplosbaar.

‘Door de eeuwen heen heeft het Joodse volk geleden onder vervolging en onderdrukking. Anderen streefden naar hun vernietiging. Maar ik beloof je, mijn regering zal altijd ​​aan de kant van Israël staan.’ Met deze opmerking kreeg Trump een lang applaus en een extra handdruk van Netanyahu. Hij zei hoe vereerd hij was om in deze oude historische stad Jeruzalem te kunnen zijn, om te spreken tot het volk Israël en alle mensen in het Midden-Oosten, die naar veiligheid, welvaart en vrede streven. ‘Jeruzalem is een heilige stad. Jeruzalems schoonheid, pracht en erfgoed zijn als geen andere plaats op aarde. Wat een erfenis, wat een erfenis. De band van het Joodse volk met dit heilige land is historisch en eeuwig. Hij gaat duizenden jaren terug, tot aan het koninkrijk van koning David, wiens ster nu trots op Israëls blauwwitte vlag staat.’

‘Gisteren bezocht ik de Westelijke Muur, en ik bewonderde de aanwezigheid van God en het uithoudingsvermogen van de mens tegenover Hem. Ik legde mijn hand tegen de Westelijke Muur en bad dat God mij wijsheid geeft. Ik bezocht ook de Heilig Grafkerk, die heilig is voor het christendom. In het Holocaust herdenkingsmuseum Yad Washem heb ik een krans gelegd ter nagedachtenis aan de uitroeiing van zes miljoen Joden in de Holocaust. Ik heb beloofd en ik beloof ook nu – nooit weer!’

Na te hebben herhaald dat beschaafde naties samen het terrorisme moeten bestrijden, zei Trump: ‘Israëli’s werden vermoord door terroristen. Hamas en Hezbollah beschieten Israël met raketten en treffen de burgerbevolking. Schoolkinderen moeten snel naar de schuilplaats rennen. IS-jihadisten vallen Joodse wijken aan, ook de synagogen, en de leiders van Iran roepen routinematig op tot de vernietiging van Israël. Maar dat zal niet gebeuren met Donald J. Trump!’

Trump toonde zich optimistisch over het Israëlisch-Palestijnse conflict. ‘Ik heb vanmorgen een ontmoeting gehad met president Abbas en kan u vertellen dat de Palestijnen bereid zijn om vrede te sluiten. Ik weet dat jullie dat al een keer eerder hebben gehoord, maar ik zeg jullie, dat is wat ik voor de vrede kan doen. Ook na de ontmoeting met mijn zeer goede vriend Benjamin, kan ik zeggen dat hij vrede wil. Hij houdt van vrede, hij houdt van de mensen, hij houdt van het Israëlische volk, Benjamin Netanyahu wil vrede. Ik weet ook dat vrede niet eenvoudig is, maar met vastberadenheid, compromis en geloof is een vrede mogelijk.’ Volgens Trump zijn Israëli’s en Palestijnen in staat tot dit akkoord. ‘Namens Amerika zullen wij altijd aan uw zijde staan,’ beloofde Trump, en ‘samen zullen we de terreur verslaan en zorgen voor nieuwe veiligheid voor alle kinderen van God.’