Stopt woedende Trump met het vredesproces?

 
 
De grote internationale media beschreven de ontmoeting van de Palestijnse leider Machmoud Abbas en Jared Kushner, de senior-adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, als ‘productief’. Blijkbaar was die beschrijving niet helemaal accuraat.De in Londen verschijnende Arabische krant al-Hayat noemde zaterdag de ontmoeting echter ‘gespannen’, en zei dat die eindigde met een serieuze kloof tussen de Amerikanen en de Palestijnen. Volgens de Palestijnse ambtenaren, die met de krant hebben gesproken, overweegt Trump nu al zich helemaal terug te trekken uit het vredesproces in het Midden-Oosten.

The Jeruzalem Post citeerde een Amerikaanse regeringsfunctionaris, die zei dat dit ‘onzin’ was, hoewel hij andere details van het bericht in al-Hayat niet weerlegde.

Abbas zou woedend zijn geworden toen Kushner de kamer binnenkwam en Israëls eisen overbracht, waaronder dat hij ophoudt met het gebruiken van internationale financiële hulp om salarissen te betalen aan terroristen die in Israëlische gevangenissen zitten.

Volgens het bericht eiste de Amerikaan ook dat de Palestijnen alle ophitsing tegen Israël beteugelen, en sprak hij er zijn teleurstelling over uit, dat Abbas de dodelijke steekpartij, vorige week in Jeruzalem, die een agente van de Grenspolitie het leven kostte, niet heeft veroordeeld.

Volgens al-Hayat beschuldigde Abbas Kusner en Trumps internationale onderhandelaar Jason Greenblatt ervan, dat ze de kant van Israël hebben gekozen, en hij hield eraan vast, dat het betalen van salarissen aan veroordeelde terroristen bij de ‘sociale verantwoordelijkheid’ van de Palestijnse regering behoort.