Tempelberg open voor Joden – en weer gesloten

 
 
Joodse bezoekers van Jeruzalemse Tempelberg deden maandag en dinsdag iets dat velen een profetische doorbraak noemden: zij baden, openlijk en zonder intimidatie. Maar woensdag riepen de moslimleiders uit tot Dag van Woede, en stuurde de Israëlische politie de Joodse bezoekers weg.

Niet-moslim bezoekers van de heiligste plaats van het Jodendom worden gewoonlijk begeleid door ambtenaren van de islamitische trust (Waqf) om ervoor te zorgen dat zij geen christelijke of joods gebed uitspreken, wat in de ogen van moslims het heilige terrein met diverse moskeeën zou ontheiligen.

Maar deze week boycotte de Waqf de Tempelberg wegens Israëls besluit om weer metaaldetectors bij zijn ingangen te plaatsen. Eerder had Israël de metaaldetectors verwijderd op verzoek van de Waqf en zijn Jordaanse bestuurders. Deze ondoordachte daad zorgde ervoor dat vorige week drie Israëlisch-Arabische moslimterroristen met vuurwapens op de Tempelberg konden komen. Na de vrijdaggebeden hebben ze er twee Israëlische politieagenten vermoord.

Metaaldetektors bij de ingang naar de Tempelberg (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Daarom plaatste Israël de metaaldetectoren weer. En de Waqf bleef weg, en moedigde andere moslims aan dat ook te doen. En de Joden stroomden voor de eerste keer in vele jaren onbelemmerd naar de Tempelberg. Het eerste dat de Joodse groepen deden, was naar de plaats gaan waar vorige week de agenten werden gedood, en gebeden uitspreken voor de overleden en hun families. Wat deze actie bijzonder schrijnend maakte was dat de agenten zelf niet Joods waren. Zij waren beide leden van Israëls Druze-minderheid.

De situatie op de Tempelberg is gespannen na de plaatsing van de metaaldetectors bij de ingangen. Er zijn meerdere rellen geweest; de moslims weigeren de Tempelberg te betreden en verlangen dat de detectiepoorten worden verwijderd; die zouden de vrije uitoefening van de islamitische godsdienst schenden.

Voor woensdag is een zogenaamde ‘Dag van Woede’ uitgeroepen als een protest tegen de veiligheidsmaatregelen van de Israëlische politie. De moslimbevolking werd geadviseerd om weg te blijven van de Tempelberg en hun gebeden bij de ingangen te verrichten.

De politiecommandant in Jeruzalem heeft vandaag besloten om de Tempelberg te sluiten voor Joodse bezoekers; Joden die al op de Tempelberg waren, werd gevraagd om te vertrekken. Volgens berichten in de media, was de aanleiding voor de beslissing een Joodse groep bezoekers die niet in overeenstemming met de regels zou gedragen.

In reactie op de situatie op de Tempelberg zei de Jeruzalemse burgemeester, Nir Barkat: ‘De Tempelberg is een heilige plaats, die bedoeld is voor het gebed. En daarom zetten we ons in voor het recht van alle bidders om de Tempelberg te betreden, maar we staan ​​niemand toe de moskee voor terroristische doelen misbruiken, zoals de terroristen deden.’

Over het besluit tot plaatsing van metaaldetectoren bij de ingangen van de Tempelberg, zei hij: ‘Het was een juiste beslissing die verdere terroristische activiteiten kan verhinderen. De moslimleider en ook de hele wereld moet begrijpen dat de Tempelberg niet als een toevluchtsoord voor terroristen en moordenaars kan worden gebruikt.’
Dan adviseerde Barkat de demonstranten om hun woede te richten tegen de terroristen die tot deze maatregelen hebben geleid, in plaats van op de politie te schelden.