Dit alles begon te veranderen toen Donald Trump zijn intrek nam in het Witte Huis. De eerste contacten van president Trump met de Palestijnse autoriteiten waren lomp, kan men wel stellen. Dit terwijl de relatie tussen Israël en de VS tijdens zijn bewind opnieuw wittebroodsweken lijkt in te gaan. Geluiden uit Washington wijzen erop dat Trump weinig verwacht van het huidige ‘land voor vrede’-proces, en dat hij zeker Israël niet onder druk zal zetten, alleen om een handtekening onder een slechte overeenkomst te krijgen
Voorts zijn er nog talloze andere factoren – zoals IS en de Iraanse nucleaire bedreiging – die er op hun beurt voor zorgden dat belangrijke Arabische staten de Palestijnen niet meer als een topprioriteit beschouwen. En daardoor werd de financiële steun drastisch verminderd.
Vorige week onthulde een nieuwsreportage van Channel 2 dat de schenkingen van de Arabische wereld aan de Palestijnse Autoriteit in de laatste vier jaar zijn gehalveerd. Amper een kwart van het totale budget van de Palestijnse Autoriteit, dat ongeveer 3,7 miljard dollar bedraagt, kwam van zijn Arabische buren. Het leeuwendeel kwam van de EU, de VS en Canada.
De bewoners van de Gazastrook voelen deze vermindering het hardst. De president van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, geeft nauwelijks meer regeringssteun aan Gaza, dat sinds 2007 onder de directe controle staat van zijn rivalen van Hamas.