Steun Arabische Staten voor Palestijnen gehalveerd

 
 
De ergste nachtmerrie van de Palestijnen wordt een realiteit: ze worden als irrelevant beschouwd door zowel regionale als mondiale machtsblokken. Door de dreiging van IS en een Iraans kernwapen is de belangstelling voor de Palestijnse zaak, en de steun daaraan, sterk afgenomen. De Palestijnse leiders zijn er, samen met andere Islamitische groeperingen, gedurende tientallen jaren in geslaagd om de ‘Palestijnse strijd’ bovenaan in het nieuws te houden.Daarin waren ze zo succesvol dat de zogenaamde Palestijnse ‘vluchtelingen’, hoe onwaarschijnlijk ook, de enige vluchtelingen­gemeenschap wereldwijd is met een vertegenwoordiging in de VN, en hun ‘crisis’ er als permanent item op de agenda staat.

Dit alles begon te veranderen toen Donald Trump zijn intrek nam in het Witte Huis. De eerste contacten van president Trump met de Palestijnse autoriteiten waren lomp, kan men wel stellen. Dit terwijl de relatie tussen Israël en de VS tijdens zijn bewind opnieuw wittebroodsweken lijkt in te gaan. Geluiden uit Washington wijzen erop dat Trump weinig verwacht van het huidige ‘land voor vrede’-proces, en dat hij zeker Israël niet onder druk zal zetten, alleen om een handtekening onder een slechte overeenkomst te krijgen

Voorts zijn er nog talloze andere factoren – zoals IS en de Iraanse nucleaire bedreiging – die er op hun beurt voor zorgden dat belangrijke Arabische staten de Palestijnen niet meer als een topprioriteit beschouwen. En daardoor werd de financiële steun drastisch verminderd.

Vorige week onthulde een nieuwsreportage van Channel 2 dat de schenkingen van de Arabische wereld aan de Palestijnse Autoriteit in de laatste vier jaar zijn gehalveerd. Amper een kwart van het totale budget van de Palestijnse Autoriteit, dat ongeveer 3,7 miljard dollar bedraagt, kwam van zijn Arabische buren. Het leeuwendeel kwam van de EU, de VS en Canada.

De bewoners van de Gazastrook voelen deze vermindering het hardst. De president van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, geeft nauwelijks meer regeringssteun aan Gaza, dat sinds 2007 onder de directe controle staat van zijn rivalen van Hamas.